Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Óvintézkedések mellett lassan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba

2020.05.05.

- A válságkezelő városi törzskar rendelkezésére álló adatok szerint a szabadkai önkormányzat területén a járványhelyzet stabil, az új fertőzések száma csökken, a tesztelések száma pedig növekszik, a koronavírus terjedésének megfékezésére alakult köztársasági válságtörzs ajánlásainak megfelelően – jelentette ki ma a válságkezelő városi törzskar parancsnoka, Bogdan Laban polgármester.

13416_1.jpg

Sajnos tegnap Újvidéken újabb szabadkai áldozatot követelt a járvány. Egy katonáról van szó, aki szolgálatteljesítés közben fertőződött meg a koronavírussal, és ezúton is szeretnék részvétet nyilvánítani a családjának. Ez a szomorú hír arra figyelmeztet bennünket, hogy a vírus továbbra is jelen van, ezért továbbra is felelősségteljesen kell viselkednünk, és óvatosnak kell lennünk, annak ellenére, hogy lassan visszatérünk a normális kerékvágásba.

- Nagyon lényeges, hogy a vírus nem jutott be az idősotthonokba, és felkérném az idősebb polgártársainkat, hogy még egy ideig tartsák be a szociális érintkezések korlátozására vonatkozó intézkedéseket – a rendkívüli helyzet megszüntetése után is – mondta a polgármester.

Emlékeztett arra, hogy a Köztársasági Válságkezelő Törzskar által bevezetett intézkedéseknek megfelelően a szabadkai törzskar is egy sor intézkedést hozott meg, melyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy megelőzzük a koronavírus terjedését.

-Mint arról már értesülhettek, tegnaptól a Szerb Kormány a rendkívüli helyzet alatt hozott intézkedések enyhítése keretében ismét engedélyezte a vendéglátó-ipari üzletek, vagyis a kávézók és éttermek kinyitását, illetve egy sor új, enyhébb intézkedést vezetett be, melyek szigorú betartására hívnám fel a polgárok figyelmét – mondta Laban polgármester.

A városi törzskar egy korábbi parancsa értelmében május 1-jétől ismét látogathatók a parkok illetve a szabadidős tevékenységekre és sportolásra szolgáló közterületek – emlékeztetett a polgármester de hozzátette, hogy eközben, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a polgárok kötelesek betartani az óvintézkedéseket, vagyis hogy két ember között legalább két méter legyen a távolság és hogy mindenki viseljen védőfelszerelést, ill. kesztyűt, továbbá hogy használat előtt fertőtlenítsék a tornaszereket.

- Enyhülnek azok az intézkedések is, amelyek értelmében tilos volt a vasúti és autóbuszos közlekedés. Ezután engedélyezett lesz a helyközi közúti személyszállítás, és május 8-ától visszaállnak a városi és az elővárosi autóbusz járatok is – mondta Laban polgármester.

Bár jelenleg még egyszeri utazásra nem lehet jegyet váltani, mert a jegyárusító pénztárak bezárásáról szóló rendelet még hatályban van, és egyelőre csak havi bérlettel tudunk utazni, amit a munkáltató igazolásával lehet kiváltani, illetve további  megkötés, hogy a járműveken csak azokat az üléseket lehet használni, amelyek meg lesznek jelölve, továbbá az utasítás szájmaszk és védőkesztyű viselésére kötelezi a járművek vezetőit és az utasokat is.

- A lehetőségekhez mérten igyekszünk majd minél több autóbuszt indítani a járatok rendszeressége érdekében. Ez az első fázis, amit a köztársasági válságtörzs a koronavírus terjedésének megfékezésére április 28-án meghozott utasításában előírt, a további enyhítés és az egyes autóbusz vonalak visszaállítása a járványhelyzet alakulásától függ majd. Az egyes fázisok időtartamát az önkormányzatok fogják megszabni, az illetékes közegészségügyi intézetek ajánlásai alapján – hangsúlyozta a polgármester.

A megállókon jól látható helyen el kell helyezni a járművön érvényes magatartási szabályokat (egyenkénti beszállás, személyes védőfelszerelés viselése, távolságtartás, az utasok fel- és leszállásának módja stb.), és meg kell jelölni a helyeket, ahová az utasoknak állniuk kell a megállóban, hogy megfelelő távolságtartással alkossanak sort.

A bevásárlóközpontok pénteken, május 8-án nyílnak meg újra, de az óvintézkedések szigorú betartása mellett – mondta a polgármester, és emlékeztetett arra, hogy kötelező lesz korlátozni az egy időben egy légtérben tartózkodó emberek számát, ügyelni kell az egymás között legalább két méteres távolság betartására, továbbá fertőtleníteni kell a helyiségeket, a padlót, a bútorokat, gépeket, szerszámokat és munkaeszközöket minden egyes ügyfélnek nyújtott szolgáltatás után. A védőmaszk és kesztyű viselete az eladók és a vásárlók részére is kötelező.

- Az óvodák és az iskolai napközik bejelentett megnyitását teljesen felkészülten várjuk. A Naša radost Iskoláskor Előtti Intézményt az önkormányzat ellátta a szükséges fertőtlenítőszerekkel. Tegnap megkezdődött a fertőtlenítés harmadik fordulója, amit csütörtökig mind az 56 épületben el fognak végezni. Az iskolák szintén kaptak fertőtlenítőszereket. Felkészültünk arra, hogy az oktatási intézmények május 11-én megkezdjék a munkát, és nem lesz hiány a szükséges védőeszközökből – hangsúlyozta Laban polgármester.

A szülők közt végzett véleménykutatás alapján az óvodák az újbóli megnyitást követő első napon mintegy 1400 gyereket fogadnak majd.

- Az épületek fertőtlenítése három fázisban megtörtént, a helyiségek takarítását és a füves területek kaszálását pedig nem is szüneteltették az óvodák, attól függetlenül, hogy gyerekeket nem fogadtak, éppen azért, hogy készen álljanak az újraindulásra, amikor majd arra a feltételek adottak lesznek.              

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop