Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A koronavírus fertőzésből kigyógyultak semmilyen veszélyt nem jelentenek a környezetükre

2020.04.29.

Egyre többen vannak, akik már kigyógyultak a COVID 19 betegségből, és miután elbocsátották őket a kórházból, és két koronavírus-tesztjük is negatív lett, többé már semmilyen veszélyt nem jelentenek környezetükre – mondják az orvosok, és kérik a lakosságot, hogy tartsák be az óvintézkedéseket, mert igen sok a tünetmentes eset.

13408_1.jpg

Mint azt dr Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház járványügyi szakembere elmondta, egyértelmű és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelő az a protokoll, amely szerint a koronavírussal fertőződött pácienseket elbocsájtják, és azt jelenti, hogy a betegeket azután tesztelik, hogy három napig nem mutatnak tüneteket. Ha a teszt negatív, a pácienst elbocsájtják azzal a feltétellel, hogy további 14 napig házi karanténban marad, majd ezt követően a tesztet a helyi orvosi rendelőben megismétlik, és az adott személy csak ezután végezheti korábbi tevékenységeit.

– Ha a 14 napos elszigeteltséget követően a teszt ismét negatív lesz, a páciens teljesen gyógyultnak tekinthető, tehát többé már nem jelent veszélyt a környezetére, és visszatérhet mindennapi tevékenységeihez. Ezért kérem a lakosságot, hogy nem féljenek azoktól, akik átestek a koronavírus-fertőzésen és kórházban kezelték őket, mert két negatív teszt nélkül senkit sem bocsátunk haza, miután lényegében már nem csírahordozók, és nem terjeszthetik tovább a fertőzést – mondta el dr Gordana Krtinić járványügyi szakember, a Szabadkai közkórház igazgatói tanácsosa.

Másrészről a közkórház szakemberei felkérik a lakosságot, hogy ügyeljenek saját védelmükre, mivel a fertőzöttek mintegy 18 százaléka teljesen tünetmentes, viszont a vírust tovább tudja terjeszteni.

– A polgároknak nagyobb gondot kell fordítaniuk a személyes védelmükre és biztonságukra, mert mindazok, akik még nem lettek tesztelve a vírusra, lehetnek tünetmentes hordozók. Függetlenül attól, hogy lassan már lazítunk az óvintézkedéseken, még egyszer fel szeretném hívni a lakosság figyelmét, hogy továbbra is ügyeljenek a személyes védelmükre, vagyis viseljenek maszkot, tartsák be az egymás közötti távolságot, illetve fertőtlenítsék és mossák gyakran a kezüket – mondta dr Krtinić.

Az orvosnő úgy értékelte, hogy Szabadkán az elmúlt két hétben a helyzet stabil, de továbbra is bizonytalan. Mivel egy új vírussal állunk szemben, amely ellen nincs védőoltás, és amely cseppfertőzéssel, igen könnyen terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindannyian betartsuk az orvosok tanácsait, mert csak ilyen módon tudjuk stabilan tartani a helyzetet, és ez kizárólag az emberek magatartásán múlik.

- S végül azt üzenem minden egészségügyi dolgozó nevében, kikkel együtt az első naptól kezdve küzdünk a járvány ellen, hogy mi a végsőkig ki fogunk tartani, ezért kérem, hogy önök is tartsanak ki – mondta dr Gordana Krtinić.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop