Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Laban polgármester: Мindent a szabadkaiak életéért és egészségéért vívott harcnak rendelünk alá

2020.04.07.

– A szabadkai járványhelyzetet illetően a mai nappal összesen 30-ra nőtt az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma, viszont nagyon fontos, hogy a betegek között nincsenek egészségügyi dolgozók. Azoknak a fertőzött katonáknak és rendőröknek, akik a külföldről érkezettek fogadására voltak beosztva, enyhébb tüneteik vannak és állapotuk stabil – mondta el a lakossághoz fordulva Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának parancsnoka és Szabadka város polgármestere, Bogdan Laban.

13368_1.jpg

Emlékeztetett arra, hogy a tegnapi naptól a Szabadkai Egészségház tüdőgondozó ambulanciáin végzik a mintavételezést azoknál a betegeknél, kiknél fennáll a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja és csak enyhe tüneteket mutatnak, mert jelenleg ők a legfontosabb láncszem a fertőzés további terjedésének megfékezésében.

Az azonosított esetek számának növekedése nem váratlan, hiszen már a járvány ötödik hetében járunk. A kormány utasításának megfelelően és az igazoltan új koronavírussal fertőzött betegek gyógykezelésére elfogadott protokoll szerint ezek a páciensek már nem gyógykezelhetők házi elszigeteltségben. Az aktuális protokoll szerint azok a betegek, kiknek tesztje pozitív lett, kizárólag a területileg illetékes korona-kórházakba szállíthatók, vagyis a mi esetünkben Újvidékre, illetve az Újvidéki Vásár területén kialakított ideiglenes kórházba – mondta a polgármester.

Városunkban rendszeresen elvégezzük a közterületek fertőtlenítését, mert a fertőtlenítés egyike azoknak az eljárásoknak, melyekkel a járvány terjedése ellen védekezünk, de emellett számos más módon is védekezhetünk a fertőzés ellen, ami sokban függ attól, mekkora felelőséggel viszonyulunk saját magunk és hozzátartozóink egészégéhez.

A polgármester elmondta azt is, hogy az önkormányzat külön számlákat nyitott, melyekre a cégek és magánszemélyek pénzt adományozhatnak a koronavírus-járvány elleni harc támogatására, és még egyszer felkérte a lakosságot, hogy aki teheti, tegyen tanúbizonyságot társadalmi felelősségvállalásáról, és ilyen módon is segítse a járvány megfékezéséért vívott harcot országunkban és Szabadka városban.

- A Városi Tanács tegnapi ülésén, mint arról volt alkalmuk tájékozódni, arról a döntésről van szó,  amely értelmében Szabadka város tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérlői, akiknek a Szabadka Város Válságkezelő Városi Törzskarának parancsa, illetve a Szerb Köztársaság kormányrendelete értelmében, a rendkívüli helyzet idején tilos  tevékenységük végzése, azok felmentést kapnak az üzlethelyiséek bérleti díjainak fizetése alól, mégpedig áprilistól kezdve, bezárólag azzal a hónappal, amikor végetér a rendkívüli helyzet. Megjegyzem, hogy azoknak a bérlőknek, akik ezen döntéssel felmentést kaptak a bérleti díj fizetésének kötelezettsége alól, rendszeresen kell fizetniük a rezsiköltségeket- mondta Laban polgármester.  

Az üzlethelyiségek bérlői, hangsulyozta, akik ezen döntés értelmében nem mentesülnek a bérleti díj fizetése alól, kötelezettségeiket a bérleti díjra vonatkozó számla alapján az április 1-től, annak a hónapnak a végéig, ameddig tart a rendkívüli helyzet időszakra vonatkozóan folyó év december 31-éig törleszthetik, és erre az időszakra nem számolunk fel nekik büntetőkamatot.

– Kiosztottuk a segélycsomagokat a rászorulóknak, a hét végéig pedig a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasoknak kezdjük meg a csomagok kiosztását. Szabadka város a rendkívüli helyzet idején biztosítja a házi segítségnyújtást a felhasználóknak. Állandó kapcsolatban vagyunk a szociális védelmet nyújtó intézményekkel és a civil szervezetekkel, ugyanakkor azokkal a polgárokkal is, akik jelentkeznek, hogy folyamatosan segítenének a azoknak, akik nem tudnak önmagukról gondoskodni, hogy megoldjuk a mozgásukat a kijárási tilalom idejére-hangsulyozta Laban polgármester.

A polgármester felkérte azokat a 65 évnél idősebb polgárokat, akiknek nincs aki élelmet és gyógyszert vásároljon, és akik Szabadka város Közigazgatási Hivatalának hívóközpontján keresztül kérik a beszerzésben szükséges segítséget, hogy időben jelentkezzenek a hívóközponton keresztül, hogy megszervezhessék a beszerzést az ünnepi munkaszüneti napokon.

- A Város gondoskodik a rászoruló polgárairól, és még egyszer felkérem őket maradjanak otthonaikban, hogy tartsák be a koronavírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezéseket, és egyben tájékoztatom őket, hogy a város részéről elkészített  segélycsomagok a lakcímükre érkeznek- üzente Bogdan Laban, polgármester.  

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop