Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Laban polgármester: Csak együtt és fegyelemmel győzhetjük le a járványt

2020.03.19.

– Szabadkán jelenleg nincs egy koronavírussal fertőzött személy sem. Minden nap kapcsolatban vagyunk minden szolgálattal, közintézménnyel és közvállalattal, figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását. Napi kapcsolatot tartunk fenn az iskolákkal is, az új módon zajló oktatás jól működik. A gyermekek között nincs beteg, a tanárok és az osztályfőnökök állandó kapcsolatban állnak a szülőkkel és a gyermekekkel. Még egyszer mindenkit, különösen pedig idős polgártársainkat arra kérem, hogy tartsák tiszteletben az előírt és ajánlott intézkedéseket, mert csak együtt és a legszigorúbb fegyelemmel járulhatunk hozzá a járvány kedvezőtlen hatásainak az enyhítéséhez – közölte Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a rendkívüli helyzetek városi törzskarának főnöke a Városháza Média Központjában tartott mai sajtótájékoztatón.

13320_2.jpg

Kérem Önöket, hangsúlyozta, hogy tartsák tiszteletben és értsék meg ezeket a rendeleteket, ne tegyék ki magukat felesleges kockázatoknak.

- Arra kérek minden szabadkait, akinek idős szomszédja, családtagja van, hogy segítsenek nekik a szükséges dolgok beszerzésében, hogy ne hagyják el otthonaikat. Köszönet minden egyénnek és cégnek, amelyek készségesen jelentkeztek az önkéntes segítségnyújtásra – mondta Laban.

Emlékeztetett a rendkívüli helyzetek városi törzskarának március 16-i rendkívüli ülésén a COVID-19 járvány Szabadka Város területén való megakadályozása érdekében hozott rendeletekre, majd hozzátette, hogy a városi törzskar a második rendkívüli ülésén rendeletet hozott, amellyel március 19-től lerövidítik minden vendéglátóipari létesítmény (kávézó, étterem, pékség, fogadóiroda és hasonlók), valamint a város területén működő, kereskedelmi tevékenységet folytató létesítmény munkaidejét 18 óráig. 

- Emlékeztetnék a Szerb Köztársaság területén hatályban levő mozgáskorlátozási rendeletre, illetve a kijárási tilalomra, amelyet a belügyminiszter hozott meg az egészségügyi miniszter jóváhagyásával, mely szerint 20 és 5 óra között kijárási tilalom van, kivéve az engedéllyel rendelkező egészségügyi dolgozókat, a BM és a Védelmi Minisztérium, a Biztonsági Szolgálat, a Szerb Katonaság szolgálatot teljesítő tagjait, illetve akiknek a mozgását engedélyezi a Belügyminisztérium – mondta Laban polgármester.

A tilalom, hangsúlyozta, úgyszintén nem vonatkozik azokra a természetes személyekre, akiknek sürgős egészségügyi segítségre van szükségük, valamint a kíséretükben levő legfeljebb két személyre, a tilalom megszegését pedig a büntető törvénykönyvvel összhangban büntetik.

Kitért a város által a lakosság tájékoztatását és védelmét szolgáló eddigi intézkedéseire is. Laban emlékeztetett a határozatok egész sorára, amelyek a város területén a közélet működését szabályozzák, s elmondta, hogy elrendelték az iskoláskor előtti intézmények és az iskolák, a közvállalatok és kommunális közvállalatok létesítményeinek fokozott és folyamatos fenntartását és fertőtlenítését, a piacok, valamint a városi és peremvárosi autóbuszok rendszeres fertőtlenítését. 

Laban polgármester szavai szerint a Városi Közigazgatás keretében létrehozták a Hívóközpontot, amely tájékoztatja a polgárokat és segítséget nyújt a 65 évesnél idősebbeknek az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésében, az orvosi ellátás megszervezésére azok lakcímén. A központ jól működik. Ebből a Központból eddig 180 kérést juttattak el a Vöröskereszthez.

- Minden, ami létfontosságú a város működését illetően, működni fog, én pedig fegyelmet és szolidaritást kérek mindenkitől – emelte ki Laban és a végsőkig felelősségteljes és professzionális hozzáállást kért mindenkitől, hangsúlyozva, hogy a város egészségügyi intézményei teljességében felkészültek a vírussal fertőzött potenciális páciensek fogadására.

A Szabadkai Közkórházban egy csoportot hoztak létre, amely a Szerb Köztársaság Kormányának és Egészségügyi Minisztériumának a hivatalos ajánlásaival összhangban tevékenykedik. Naponta felmérik a kórházban a járványügyi helyzetet és a csoport meghoz minden szükséges megelőző intézkedést. 

Szabadka Város Városi Közigazgatása, mint mondta, megszervezi a közterületek fertőtlenítését, mégpedig a tágabb központ utcáiban illetve a város legforgalmasabb részeiben, az egészségügyi létesítmények, buszmegállók és gyermekjátszóterek környékén.

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop