Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A rendkívüli helyzetek szabadkai törzskara rendkívüli állapotot hirdetett a Város területén

2020.03.16.

- A kihirdetett rendkívüli állapot körülményei között, figyelembe véve a Szerb Köztársaság területén a rendkívüli állapot bevezetésével szóló rendeletben foglalt intézkedéseket és korlátozásokat, Szabadka Város Rendkívüli Helyzetekkel Foglalkozó Városi Törzskara mai első rendkívüli ülésén több utasítást hozott, amelyeknek hozzá kell járulniuk a COVID-19 járvány megakadályozásához és felszámolásához Szabadka város területén- közölte Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a városi törzskar vezetője a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón.

 
13308_1.jpg

Mint mondta, a városi és peremvárosi utasszállítást a szombati, vasárnapi és ünnepnapi menetrend szintjére csökkentik, beszüntetik az éjszakai járatokat, rövidítik az összes vendéglátó-hely munkaidejét maximum 8-tól 20 óráig, tiszteletben tartva a Szerb Köztársaság Kormányának a beltéri gyülekezésre vonatkozó tilalmát, amelyekben legfeljebb 50 személy lehet jelen, és elrendelték az összes iskoláskor előtti intézmény munkájának a felfüggesztését.

- Elrendeltük az idősek (nyugdíjasok) összes központja és klubja munkájának a beszüntetését, minden sportlétesítmény bezárását és a kulturális rendezvények megtartásának a tilalmát. Szabadka Város Közigazgatási Hivatala számára elrendeltük a Hívóközpont felállítását, hogy a polgároknak tájékoztatást nyújtsunk, s segítsünk a 65 évesnél idősebb polgártársainknak az élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésében, az orvosi segítségnyújtás megszervezésében a lakcímükön, valamint, hogy tájékoztassa a közvéleményt a Hívóközpont telefonszámairól.

Elrendeltük a Városi Közigazgatás vezetőjének, a Szabadka Város által alapított közvállalatok és a kommunális közvállalatok igazgatóinak, hogy a súlyos, idült betegségben szenvedő, illetve a 60 évesnél idősebb alkalmazottaik számára tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést – mondta Laban polgármester.

A Hívóközpont munkaideje minden nap 8-tól 20 óráig tart, a telefonszáma pedig 024/636-136, mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy ez az utasítás mától van hatályban, végrehajtását pedig az illetékes köztársasági szervek mellett ellenőrzik majd a Városi Közigazgatás illetékes titkárságai is.

Hangsúlyozta, hogy a város területén minden egészségügyi intézmény teljesen felkészült a vírussal fertőzött esetleges páciensek fogadására, majd azt kérte, hogy a felelősséget és a professzionalizmust emeljék a végső maximumig.

Emlékeztetett rá, hogy a Szerb Köztársaság teljes területére érvényes rendkívüli állapotra vonatkozó rendelet értelmében, amely 2020. március 15-én lépett hatályba, az oktatási-nevelési intézmények mától nem dolgoznak, az iskolák a nap folyamán megkapták a március 17-én kezdődő távoktatás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos információkat és utasításokat, majd arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a Vöröskereszt szabadkai városi szervezete beszünteti a meleg étel elosztásának eddigi módját, mivel a Népkonyhát igénybe vevő polgárok 80 százaléka idősebb 60 évesnél. Ezentúl a rászorulóknak a már meglevő elosztó-pontokon ételcsomagokat osztanak.

A polgárokat arra szólította fel, hogy a járvány idejére a védekezést a lehető legmagasabb szintre emeljék. Vonatkozik ez a személyes tisztálkodásra, a közterületi higiénére (a tömegközlekedésben, a közintézményekben, az állami és az önkormányzati szervekben, a gazdasági társaságokban és más jogi személyeknél, a fokozott higiéniára a lakóépületekben és a családi házakban), mondta a polgármester, és arra kérte a polgárokat, különösen a legidősebbeket, hogy minden szinten kerüljék a felesleges kontaktusokat, legyen szó személyes kapcsolattartásról, vagy a közületek látogatásáról.

Mivel mind nagyobbak a lehetőségek az elektronikus kommunikációra és számos ilyen szolgáltatás igénybevételére, a polgármester arra kérte a polgárokat, hogy ebben az időszakban minél inkább éljenek ezzel a lehetőséggel.

- Fegyelemmel és intézkedésekkel kell küzdenünk, a fegyelem pedig azt jelenti, hogy a 65 évesnél idősebbeknek otthonaikban kell tartózkodniuk – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Hangsúlyozta még, hogy a Szabadka Város által alapított közvállalatok és közintézmények kötelesek minden szükséges erőforrást a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó városi törzskar rendelkezésére bocsátani.

- Figyelemmel kísérjük az országvezetés minden intézkedését, s Szabadkán minden intézmény a Szerb Köztársaság Kormányának a rendelkezéseivel összhangban fog működni. Közös erőfeszítésekkel, jó koordinációval, összehangolt tevékenységgel hozzájárulunk, hogy mérsékeljük a jelenlegi válsághelyzetet, mérsékelve ezáltal annak következményeit is – hangsúlyozta Laban polgármester.

13308_2.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop