Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet alapján előírt intézkedések

2020.03.16.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke, Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke és Maja Gojković, a Szerb Köztársaság Képviselőházának elnöke vasárnap, március 15-én az Alkotmánnyal összhangban határozatot hoztak a rendkívüli állapot bevezetéséről. A határozat hatályba lépett. Március 16-tól, hétfőtől teljesen felfüggesztik az iskoláskor előtti intézmények, az oktatási és felsőoktatási intézmények munkáját. A továbbiakig a Szerb Köztársaságban nem dolgoznak az óvodák, az általános és a középiskolák, valamint az egyetemek.

 
13304_1.jpg
 
A gyerekek beíratása rendesen zajlik az e-Uprava portálon keresztül.

1. az eVrtić elérhető egész Szerbiában;
2. az eUpis az iskolai iratkozásokra április 1-től lesz aktív;
3. a kisérettségi próbatesztjét az új technológia alkalmazásával készítik el;
4. az oktatás távoktatási formát ölt az RTS3 és az RTS Planeta tévécsatornák, valamint az internetes oktatási platformokon keresztül.

A Szerb Köztársaság határait lezárták minden külföldi állampolgár számára, a Szerbiában szolgálatot teljesítő diplomatákat és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket kivéve.

A szerb állampolgárok, valamint a Szerbiában akkreditált diplomaták és a Szerb Köztársaságban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, akik belépnek a Szerb Köztársaságba, büntetőjogi felelősségük tudatában kötelesek legalább 14 napra önkéntes karanténba vonulni. Ezt az intézkedést szigorúan ellenőrzik, megszegését pedig a legszigorúbban büntetik.

A polgároknak az országba való belépéskor átnyújtják a törvényileg kötelező érvényű határozatot. A rendelkezés megszegéséért hároméves börtönbüntetés is kiszabható. Ez nagyon fontos a polgárok mozgásának a csökkentése érdekében, ami az egyik oka a rendkívüli állapot bevezetésének, hogy megakadályozzák a COVID-19 vírus terjedését.

Azoknak a szerb állampolgároknak, valamint a Szerb Köztársaságban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek, akik a Svájci Konföderáció, az Iráni iszlám Köztársaság, Románia, a Spanyol Királyság, a Német Szövetségi Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, a Szlovén Köztársaság és a Görög Köztársaság területéről érkeznek, 28 napos karantént rendelnek el.

A rendkívüli állapot bevezetése nem jelenti azt, hogy beszünteti a munkát a gazdaság, a magán- és az állami szektor. A munkaadóknak javasolják, hogy a munkafolyamatokat úgy szervezzék meg, hogy aki csak tud, otthonról dolgozzon. Ha nem lehetséges az otthoni munka, a munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy közben a fertőzés megakadályozása érdekében szigorúan tiszteletben tartják az összes higiéniai-műszaki intézkedéseket (korlátozott számú személy a helyiségben, védőmaszkok használata, stb.).

A Kormány felszólítja az összes  szerbiai munkaadót, hogy alkalmazottaik számára a legnagyobb mértékben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. Nagyon fontos, hogy ebben a pillanatban kifejezzük szolidaritásunkat, s ezért arra kérjük a munkaadókat, hogy felelősségteljesen viszonyuljanak a kérdéshez, s tanúsítsák a szükséges megértést foglalkoztatottaik iránt. Ez különösen vonatkozik azokra a polgárokra, akiknek a gyermekei nem mehetnek óvodába és iskolába. Minden egyéb részletet a később elfogadásra kerülő dokumentumokban pontosítanak.

Polgárok: önkéntes karantén – gyülekezések, látogatások nélkül. Nyomós ok nélkül ne hagyják el otthonaikat. Kivételek: ha boltba, gyógyszertárba mennek, háziállatokat sétáltatnak, kiviszik a hulladékot. A 70 évesnél idősebb személyeknek javasolják, hogy egyáltalán ne hagyják el otthonukat, számukra a szükséges feladatokat végezzék el a fiatalabb családtagok.

Tömegközlekedés: megszüntetik az éjszakai járatokat és csökkentik a nappali tömegközlekedést.

Felügyelőségek: korlátozzák az alapvető élelmiszerek és a védőeszközök árának a növelését. A rendkívüli állapot idején szigorú büntetés jár az áremelésért. Az áremelés csak az évközi infláció határai között lehetséges.

A Szerb Köztársaság Kormánya arra kéri legidősebb polgártársainkat, hogy szigorúan tartsák be a rendelkezéseket és ne hagyják el otthonaikat, tartsanak tiszteletben minden utasítást saját és hozzátartozóik egészségének a megóvása érdekében.

A Szerb Köztársaság Kormánya maradéktalanul elkötelezett a COVID-19 vírus terjedése elleni harc mellett, percről percre figyelemmel kíséri az országban, a térségben és a világban a helyzet alakulását, idejekorán tájékoztatja önöket, és meghoz minden szükséges döntést az önök egészségének a megóvásáért.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop