Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnőtt a duális képzéssel felölelt tanulók száma

2020.02.25.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában ma bemutatták a Duális és vállalkozói képzés nemzeti modelljét. Ebből az alkalomból kiemelték, hogy évről évre nő a duális képzéssel felölelt tanulók száma, hogy Szabadka Város tudatában van a duális képzés jelentőségének, hogy a város az elsők között ismerte fel az általa biztosított előnyöket, s hogy Szabadkán eszerint a modell szerint tanul a vajdasági duális képzésben részesülő diákoknak az egy negyede.

13258_1.jpg

Bogdan Laban polgármester bevezetőjében elmondta, hogy Szabadka Város több éve segíti és ösztönzi a szakközépiskolák és a helyi gazdaságfejlesztés mozgatóinak számító munkáltatók együttműködését, s hogy a duális képzés bevezetésének nem az a célja, hogy külföldi munkára képezze a tanulókat, hanem versenyképessé tételük a munkaerőpiacon.

- Szabadka lépést tart a beruházásokkal és a legmagasabb szintű állami intézkedésekkel, amelyek sok fiatalt meggyőztek arról, hogy Szerbiában kell maradniuk. Azok a szülők, akik szeretnék gyermekeiket felkészíteni a jövőre, nyugodtan támaszkodhatnak a szerbiai oktatási rendszerre. Lépést tartunk az állami szintű reformokkal. Az önkormányzat zavartalan működése érdekében gondoskodunk arról, hogy ösztönözzük a tanulók iratkozását a hiányszakmákra, s ezért 30 ösztöndíjjal segítjük a hároméves szakiskolák elsőseit, akik a duális képzésben vesznek részt – mondta Laban polgármester.

Hozzátette: a duális képzésnek ez a modellje többszörösen hasznos a cégek számára, amelyeknek szükségük van bizonyos káderekre és a fiatalok számára is, akik tanulmányaik befejeztével konkrétabb kilátásokkal, gyorsabb elhelyezkedési lehetőségekkel tekintenek a jövőbe, valamint az önkormányzat számára is, mivel a számunkra szükséges kádereket képezik.

13258_2.jpg

- Egyes képzési szakok nem eléggé vonzóak az iratkozásra, de szükségesek egy önkormányzat rendes működéséhez, ezért az általános társadalmi érdeklődés tárgyát kell képezniük. Ami fontos: a társadalomban változnia kell a munka, a kézműves szakmák iránti viszonyulásnak, közösségként pedig megbecsült, méltóságteljes szakmaként kell tekintenünk rájuk, amelyek – a gyakorlat is bizonyítja – elengedhetetlenül szükségesek a számunkra – üzente Laban polgármester.

Biljana Kašerić, a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi segédtitkár elmondta, hogy évről évre nagyobb a duális képzéssel felölelt tanulók száma, s hogy a Vajdaság AT területén a 2019/2020-as tanévben 15 önkormányzat 24 középiskolájának 82 tagozatán nyolc munkaterület 17 képzési profilja keretében 1857-es tanulnak.

13258_6.jpg

- A szakközépiskolák első osztályaiba iratkozott 11.833 tanuló 6,9 százaléka iratkozott a duális képzést biztosító szakokra. Szabadkán ebben a tanévben négy középiskolában 9 duális képzésű szakra az első osztályba 220 tanuló iratkozott. Közel 92 százalékuk meg is kezdte tanulmányait. Szabadkán jelenleg 414-en tanulnak a duális képzés keretében, ami a Vajdaság AT területén duális képzésben részesülő tanulóknak csaknem az egy negyede – emelte ki Biljana Kašerić.

Gabrijela Grujić, az oktatási, tudományügyi és technológia-fejlesztési miniszter helyettese többek között hangsúlyozta, hogy ezzel a képzési modellel a tudásszerzés mellett erősödnek a cégek és visszatér valami, amivel hosszú ideig nem rendelkeztünk: az egyik az oktatás öröme, hogy leellenőrizhetjük, mennyit ér a tudásunk, s hogy ebben a folyamatban örömünket leljük, a másik pedig, hogy visszaállítsuk a patriotizmust és a hazaszeretetet, amely sok éve hiányzik országunkban.

13258_3.jpg

- Kedves fiatalok, nem létezik az ígéret földje. Tegyük ezt az országot igazivá, erőssé, a tudás, az öröm országává, a karrierépítés lehetőségének az országává, s mutassuk meg mindazoknak, akik elmentek ebből az országból, ebből a gyönyörű városból, hogy képesek vagyunk erre. Hogy ez egy remek város, egy remek gazdasági fejlődéssel rendelkező régió lesz, s hogy minden fiatalt, aki elment, meggyőzünk arról, hogy térjen vissza – hangsúlyozta Gabrijela Grujić.

Biljana Štavljanin, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarájának megbízott igazgatója szerint a gyakorlat nélküli elmélet nem kerek egész, s hogy a duális képzés jelentős mértékben hozzájárul majd társadalmunk fejlődéséhez, s mindenkinek itt kell maradnia, hogy tanuljon, s hogy fejlessze önmagát.

13258_5.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop