Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megállapodás Szabadka Város és a vukovári Községek Közös Tanácsának együttműködéséről

2020.02.15.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Srđan Jeremić, a vukovári Községek Közös Tanácsának (KKT) elnöke ma a Városháza Zöld termében megállapodást írtak alá Szabadka és a KKT együttműködéséről. A megállapodást, mint azt ebből az alkalomból Laban polgármester hangsúlyozta, városunk támogatását fejezi ki a Községek Közös Tanácsának a Duna-menti oktatás, kultúra, vallás, sajtó, tájékoztatás, sport, emberi jogok és gazdaság terén.

13241_1.jpg

A Városháza Dísztermében jelenlevőkhöz szólva Laban polgármester elmondta, hogy a megállapodás célja abban a hosszú távú baráti együttműködésben is kifejezésre jut a Községek Közös Tanácsa és Szabadka között, hogy közösen tevékenykednek azért, hogy minden kétséget kitáróan bizonyítsák: a Vukovár-Szerém és Eszék-Baranya megyékben élő szerbek szilárdan eltökélték, hogy megmaradnak évszázados otthonaikban. 

Hozzátette: az együttműködés a Horvát Köztársaság, a nemzetközi jog rendelkezéseinek és a polgári egyenlőség és egyenrangúság alapvető demokratikus elveinek a tiszteletben tartásával valósul meg a Szerb Köztársaság és Vajdaság Autonóm Tartomány sokoldalú támogatásával.

A szerb nemzeti érdekekért, az országaink határain kívül élő szerbek helyzetének az előmozdításáért – hogy teljes egészében megvalósíthassák emberi és nemzeti jogaikat, erősítsék intézményeiket, valamint a térség békéjének és stabilitásának a megőrzéséért erőteljesen harcol Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić, aki, mint ismeretes, soha nem tesz le arról, hogy támogassa és segítse nemzettársait, függetlenül attól, hogy hol élnek – hangsúlyozta Laban polgármester, aki minden polgárnak gratulált Szerbia államiságának a napja alkalmából.

Srđan Jeremić elmondta, hogy a vukovári Községek Közös Tanácsa és Szabadka Város együttműködéséről szóló megállapodás aláírásáról 2019. június 15-én állapodtak meg, amikor a Horvát Köztársaságban élő szerbek képviselői Szabadkára látogattak. Hasonló megállapodást írtak már alá Újvidékkel és Ópázovával.

A Községek Közös Tanácsa 1997. május 23-án alakult meg azzal a céllal, hogy védjék és képviseljék a kelet-horvátországi szerb közösség érdekeit, emlékeztetett Jeremić, hozzátéve, hogy ez a dátum jelenti a szerb közösség harcának kezdetét a szerb nemzeti közösség méltóságteljes és egyenrangú helyzetéért a többségi horvát nép viszonylatában.

Kiemelte, hogy jelentős támogatást kapnak a szerb államtól és a tartományi Kormánytól, különösen az anyanyelvű oktatás terén, de hozzátette, hogy 22 év elteltével sajnos a KKT jogainak és illetékességi körének nagy része nem valósul meg a gyakorlatban úgy, ahogyan szavatolva és elő van írva, különösen a kulturális és oktatási autonómia, valamint a szerb nyelvű, cirill írásmódú sajtószervek alapítása terén.

Intenzívebb együttműködést szeretnénk a szerb közösség és a horvát nép között, hogy közös igyekezettel és munkával járuljunk hozzá annak a területnek a fejlődéséhez, amelyen élünk, valamint jobb együttműködést Horvátország és Szerbia között – mondta Jeremić.

Igor Preradović, a Szlavóniából és Baranyából elszármazottak egyesületének titkára elmondta, hogy az egyesület célja a kulturális örökség, a szokások és hagyományok ápolása az utánunk jövő generációk, de a Duna-mentéről ideköltözött néhány ezer ember számára is.

Külön köszönet Szabadka polgárainak, akik bizonyították mekkora szívük van amikor húsznál is több évvel ezelőtt kezüket nyújtották a Szlavóniából és Baranyából származó új lakosoknak. De nem csak az onnan származóknak, hanem az egykori állam összes, háborúval sújtott területéről érkezőknek – hangsúlyozta Preradović.

A megállapodás aláírása alkalmából a Városháza Dísztermében megtartott ünnepség, a Horvát Köztársaságból érkező küldöttség, valamint a szlavóniaiak és baranyaiak egyesülete megalakulásának huszadik évfordulója és védszent-ünnepe alkalmából szervezett ünnepség résztvevőinek a fogadása mellett ma a Gyermekszínházban díszülést is tartottak. A díszülés műsorában felléptek a fehértemplomi Jovan Lazić Szerb Művelődési Egyesület és az osztrovai  Ostrovo ME tagjai is.

13241_2.jpg  

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop