Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A szabadkai Közkórházban megnyílt a mesterséges megtermékenyítő központ

2020.02.06.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, Bogdan Laban, szabadkai polgármester és Slobodan Puškar, a szabadkai Közkórház igazgatója ma a szabadkai Közkórházban jelen voltak a mesterséges megtermékenyítő központ megnyitóján. A 375 négyzetméter alapterületű központ kiépítése és felszerelése 300.000 euróba került, amit a tartományi Kormány, Szabadka Város, a magyar Kormány és a Nők Nemzetközi Klubja együttesen teremtett elő.

13229_1.jpg

Szerbiában, akárcsak egész Európában kifejezetten alacsony a népszaporulat, aminek következtében elöregszik a csökkenő számú lakosság, nyilatkozta prof. dr. Zoran Gojković, kiemelve, hogy a meddőségi mutatók növekedése az észak-bácskai Közigazgatási Körben is tapasztalható. A párok 17 százaléka képtelen természetes úton utódhoz jutni.

- Emiatt nyílt a szabadkai Közkórházban mesterséges megtermékenyítő központ, amely a Vajdaságnak ebben a részében élő pároknak megkönnyíti a biogyógyászati segédlettel történő megtermékenyítést – hangsúlyozta Gojković, majd hozzátette, hogy a tartományi Kormány új népesedéspolitikai intézkedéseket hozott, hogy minél jobban segítse a párok szülővé válását.

Mint azt Gojković titkár elmondta, a három próbálkozás mellett, amit a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap finanszíroz, a vajdasági párok minden kikötés nélkül jogosultak még három próbálkozásra. Emellett a mesterséges megtermékenyítéshez a jogosultsági korhatárt Vajdaság AT-ban 42-ről 45 évre növelték, és van még egy újdonság: a tartományi Kormány finanszírozza az embriók lefagyasztását a következő kísérletekhez. A tartományi Kormány idén csak a népesedés-politikai intézkedésekre 650 millió dinárt fordít.

Laban polgármester elmondta, hogy Szabadka Város az elmúlt három évben a szabadkai Közkórház mesterséges megtermékenyítő központja helyiségeinek az adaptálására mintegy 17,5 millió dinárt biztosított, s hogy a szabadkai önkormányzat tovább fejleszti a családtámogatási intézkedéseket.  

- Tény, hogy az állam az intézkedések egész során keresztül jelentős eszközöket fordít a népesedési politikára, s hogy tartományi szinten is új intézkedések egész sorát vezették be a népszaporulat ösztönzésére, de mi is a városban úgyszintén odafigyelünk erre és olyan intézkedéseket hozunk, amelyek támogatják a családokat, s céljuk, hogy különböző szolgáltatásokkal, az infrastruktúra fejlesztésével a szülőket gyermekvállalásra bátorítsuk – hangsúlyozta Laban polgármester. - Szándékunkban áll a képviselő-testületi folyamatba venni a mesterséges megtermékenyítés költségtérítési jogosultságáról szóló rendelet módosítását, amely nagyobb számú nőnek teszi lehetővé a költségvetési eszközök megpályázását. Számos családtámogatási intézkedés mellett, amelyek között szerepel az első gyermek esetében a mesterséges megtermékenyítés negyedik próbálkozásának a finanszírozása, megnöveltük a korhatárt és bevezettük a második gyermek esetében az első próbálkozás finanszírozását is.

13229_2.jpg

Dr. Slobodan Puškar, a Közkórház igazgatója kijelentette, hogy ez még egy jelentős nap a szabadkai kórház történetében és munkájában.

- A projekt megvalósítására több mint tíz évet vártunk, de megvalósítása azt bizonyítja, hogy a város, a tartományi és a köztársasági kormány elkötelezett a szerbiai egészségügyi rendszer javítása és fejlesztése, az új felszerelés beszerzése, az új technológiák bevezetése, a gyógykezelés hatékonyabbá tétele és a várólisták lerövidítése iránt. A számítások szerint a szabadkai mesterséges megtermékenyítő központban évente 40-50 pár fordul meg, akiknek a száma a jövőben nőni fog, miáltal csökken a mesterséges megtermékenyítésre várók listája – mondta Puškar.

Prim. dr. med. sci. Aleksandar Radulović, a Nőgyógyászati és Szülészeti Szolgálat vezetője elmondta, hogy a központ megnyitásával végül teljesült az álma, s ez azt tükrözi, hogy milyen jól működik az állam minden szinten, mert felismerte a problémát, s a szerb népesedési politikával összhangban befejezte ezt a projektet.

- A szakvélemények szerint egy ilyen központ  abban a közösségben, mint amilyen a miénk, ahol negatív a természetes népszaporulat és kicsi a születések száma, 4-6 százalékkal emelkedik a szülések száma. Remélem, hogy ezt mi is nagyon gyorsan bizonyítani fogjuk a gyakorlatban is – hangsúlyozta dr. Radulović.

Arra a kérdésre, hogy hazánk felkészült-e a koronavírus esetleges megjelenésére, Zoran Gojković kijelentette, hogy nincs helye a pániknak, Vajdaságban még nem jegyeztek fel egyetlenegy koronavírusos megbetegedést sem, a tartományban minden járványügyi szolgálat készenlétben van, s hogy a betegek megjelenése esetén működésbe lép a mechanizmus a betegek vesztegzárba helyezése érdekében.

- A teljes vajdasági járványügyi felügyelet keretében a szabadkai kórházban létezik egy elkülönített járványügyi osztály, amelyet előkészítettünk és készen áll a betegek karanténban történő gyógykezelésére, amire szerintem nem lesz szükség. Úgy viselkedünk, mintha semmi sem lenne, és úgy készülünk, mintha problémáink lennének – mondta Gojković.

13229_3.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop