Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a veliko préló napját

2020.02.02.

A bunyevác közösség négy nemzeti ünnepének egyikét, a veliko préló /nagy fonó/ napját a hagyományoknak megfelelően február 2-án, Szent Marinus napján ünnepelték meg a szabadkai Spartak Étteremben. Az ünnepség keretében hagyományosan megválasztották a legszebb fonódalt, valamint a legszebb fonólányt.

13221_1.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke ebből az alkalomból kiemelte, hogy amióta a bunyevácok 1879. február 2-án ünnepi bunyevác viseletbe öltözve először álltak a nyilvánosság elé egészen eddig a pillanatig, amikor már erősen a 21. századba léptünk, nem találtak sem jobbat, sem mást, sem okosabbat arra, hogy összejöjjenek, hogy jól érezzék magukat, hogy mindenkinek megmutassák: a bunyevác nemzeti közösség még mindig él és életképes, hogy létezik, s hogy küzdeni fog a jogaiért.

A szabadkai önkormányzat és a maga nevében Bogdan Laban, Szabadka polgármestere gratulált a bunyevácoknak a nagy fonó napja, a négy nemzeti ünnepük egyike alkalmából.

13221_2.jpg

- Tanúi vagyunk annak, hogy a bunyevácok összekötötték a történelmet és a hagyományokat a modern időkben is, s ezért azt szeretnénk, ha a jövőben is ily módon bizonyítanák létezésüket és származásuk iránti büszkeségüket. A szabadkai önkormányzat biztos beszélgetőtárs lesz mindenben, ami a bunyevácoknak, de minden más nemzeti közösségnek is segíthet városunkban, hogy megőrizzék identitásukat, szokásukat, nyelvüket és kultúrájukat – hangsúlyozta Laban polgármester.

A Joso Poljaković, Nataša Stantić és Mirjana Savanov összetételű zsűri véleménye szerint a legszebb fonódalt Majkina želja címmel Gabrijela Diklić szerezte.

Tíz jelölt közül a legszebb fonólány Nevena Vidaković lett, első udvarhölgye Minea Mijatov, második udvarhölgye pedig Nikolina Đurašković lett. A legszebb fonólányt a fonó vendégeinek szavazataival együtt a Kristina Francišković, Nataša Stantić és Mirko Babičković összetételű zsűri választotta meg.

A nagy fonó ünnepét a Bunyevác Kulturális Központ szervezte meg a Bunyevác Nemzeti Tanács támogatásával.

13221_3.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop