Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkezdődtek a Szent Száva Gyermeknapok

2020.01.27.

Ma, január 27-én Szent Száva tiszteletére a Matko Vuković Általános Iskolában is megünnepelték Száva napját, a szerbiai oktatás védőszentjének, az itteni oktatás megalapítójának, az első szerb érseknek a napját. Az ünnepségen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, az iskolai védszentünnepi komaként. Beszédében megnyitotta az immár hagyományos, ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Szent Száva Gyermeknapokat.

13212_1.jpg

Ma minden iskolában azt a szentet ünnepeljük, akinek az élete a középkori népművelésünk kezdetét jelentette, Szent Szávát, aki munkásságával kivívta megkérdőjelezhetetlen helyét köztünk, emelte ki ebből az alkalomból Laban polgármester. Emlékeztetett rá, hogy személyes példával és tanokkal hatott a népre, összekapcsolva a lelkiséget, a kultúrát, az oktatást és sok minden mást, majd kiemelte, hogy Szent Száva személye és munkássága századokon át jelentette a szerb kultúra forrását.

- Azokban a napokban, amikor Száva életére és munkásságára emlékezünk, a szentre és népe tanítójára, aki a szerb kulturális identitás és erkölcsi értékrend megtestesítője, amikor felelevenítjük érdemeit, s a Szent Száva-i tanításra támaszkodó fogadalmunknak a békére való törekvésünket, az évszázados értékes vívmányok megőrzésére kell irányulnia. Alkalom ez arra, hogy ismételten visszaemlékezzünk arra, mit tett Szent Száva életében, s hogy tetteiben a mi kortársunk volt, túlhaladva azt a történelmi kort, amelyben élt. Múlhatatlanok azok az értékek, amelyeket államiságunkba és szellemiségünkbe beleszőtt. Megtanította népét arra, hogy mi a szeretet, a megbocsátás, a tudás, az igazságszeretet, a becsület és a méltóság – hangsúlyozta Bogdan Laban.

A Szent Száváról szóló tanítás a jövőbe szóló tanítás, s nincs erre megfelelőbb hely a jövő korosztályainak a megismertetésére Szent Száva életével és munkásságával, mint az iskola, mert ezáltal óvjuk népünk, nemzedékeink jövőjét, meggyőződésünket, szokásainkat és hagyományainkat, nyelvünket és kultúránkat.

A jelenlévőket Mirjana Stevanović, a Matko Vuković Általános Iskola igazgatónője üdvözölte.

A Szent Száva-napi díszülés Szent Száva Matko Vuković ÁI kórusa által előadott himnuszával és a védszentünnepi kalács megtörésével, a védszentünnepi búza megáldásával kezdődött. A szertartást Miodrag Šipka atya, szabadkai püspöki helynök végezte.

A Szent Száva Gyermeknapok a Matko Vuković Általános Iskola  tanulóinak előadásával kezdődtek. A rendezvény február 3-áig tart.

13212_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop