Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az általános- és középiskolákban megünnepelték Szent Száva napját

2020.01.27.

Városunk általános és középiskolájában ma megünnepelték az iskolai védszent, Szent Száva napját. Ezt a napot az oktatási és nevelési intézményekben munkával, tanítás nélkül, rendezvényekkel, díszülésekkel és a védszentünnepi kalács megtörésével ünnepelték.

13211_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Vegyészeti-technológiai Iskolában és a Jovan Mikić Általános Iskolában vett részt a Szent Száva-napi ünnepségen. A Jovan Mikić ÁI-ban a Száva-napi ünnepségen a jelenlevőket köszöntötte a védszentünnepi koma, Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja.

- Azoknak az időknek a kihívásai, amelyekben Szent Száva élt, az időtálló értékek megosztása és azok prédikálása, ma is kihívást jelentenek.  Példáját és beszédeit követve az a csapat, amelyben dolgozom és jómagam is igyekszünk a mi Szerbiánkat és Szabadkánkat minél szebbé és jobbá tenni gyermekeink és szüleik életéhez és jövőjéhez – mondta  Srđan Samardžić.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára az oktatás védszentjének ünnepén az Ivan Goran Kovačić ÁI-ban, majd pedig az Egészségügyi Középiskolában vett részt, ahol először hirdették ki az iskolai védszentünnepi komát.

Jasmina Stevanović, akit először ért az a megtiszteltetés, hogy mindkét iskolában koma lehetett, az Egészségügyi Középiskolában megtartott Száva-napi díszülésen elmondta, hogy Szent Száva tanításai a jövő tanításai, s ahhoz, hogy megismertessük a jövő generációit azzal, hogy az előttünk álló időben, amely fenyegeti identitásunk megőrzését egyértelmű feladat vár ránk: hogy Szent Száva életét, munkásságát és jelentőségét nem szabad elfelednünk, mert azzal önmagunkat is eltöröljük.

13211_2.jpg

- A történészek azt mondják, hogy Száva elvei szerint Szerbiának egy egységes pravoszláv államnak kell lennie, amelyben a hit, a még fejletlen nemzeti elképzelések hiányában minden törzs és tartomány kohéziós elem lesz. A környezetünk történéseinek tanújaként tapasztaljuk, hogy elképzelései a máig és a jövőben is hatnak, s hogy mennyire szükséges az, hogy a hit ma is kohéziós elemként legyen jelen akkor, amikor hagyatéka valahol körülöttünk kell hogy betöltse a világítótorony szerepét. Ő volt az az ember, aki megalapította a hilandari kolostort, aki Istenbe vetett szilárd hitével hitt az emberekben, összekötötte őket s bevilágította életük útját. Ezért fontos Szent Száva szavai szerint élnünk, hogy tanulva és dolgozva közösen tegyünk valamit mindannyiunk jóléte érdekében – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője az Ivan Sarić Műszaki Iskolában vett részt a Szent Száva-napi ünnepségen. Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja a Kizúr István Általános Iskolában, míg Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja a Jovan Jovanović Zmaj ÁI-ban, majd a Dositej Obradović Iskolaközpontban és Diákotthonban tisztelte meg jelenlétével az alkalmi ünnepséget.

Zagorka Panić városi menedzser a Jovan Jovanović Zmaj ÁI-ban vett részt a Száva-napi ünnepségen, Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja a Szent Száva Általános Iskolában járt, Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja pedig a Svetozar Marković Gimnáziumban vett részt a védszent napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Szent Száva napja, az iskola védőszentjének tiszteletére megrendezett ünnepségen a  Đuro Salaj Általános Iskolában részt vett Nataša Aleksić és Ilija Đukanović. 

13211_3.jpg

A Szent Száva-napot 1840-ben kiáltották ki az iskolai védszent ünnepévé Atanasije Nikolićnak, a kragujeváci Líceum rektorának a javaslatára. Az akkori művelődésügyi miniszter rendeletében az állami és egyházi hatalom képviselői előírták, hogy Szent Szávát kikiáltják minden iskolánk patrónusává, s azóta a legünnepélyesebben ülik meg.

Szent Száva napját egészen 1945-ig ünnepelték az iskolák védszentünnepeként, amikor a hatalom ezt beszüntette. Félévszázados tilalom után, a múlt század kilencvenes éveiben tért vissza az iskolák védszentjének ünnepeként.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop