Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A város megoldja a szociális-védelem legfőbb problémáját

2019.12.17.

- A 2020. évi költségvetésben a szociális-védelemre, illetve a közösség napi szolgáltatásaira az eddigi összeg többszörösét irányozták elő.  Meghallgatva az egyesületek szükségleteit és gondjait, a gondokról tájékoztattuk a polgármestert, aki felismerve a szociális-védelem legnagyobb, intézményen kívüli szolgáltatásaival kapcsolatos gondok megoldásának a jelentőségét, zöld fényt adott, hogy azt a lehető legjobb módon oldjuk meg – mondta Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón.

   13146_1.jpg

A város, mint mondta, megkezdi a törvényes eljárást a Gyermek személyes kísérője és a személyi asszisztens szolgáltatások nyújtására, a szolgáltató kiválasztására, miközben a majdani szolgáltató számára magas követelményeket állítunk fel, mert szeretnénk, ha a szolgáltatásokat teljes mértékben a törvénnyel és a szakmai szabályokkal összhangban végeznék.

Az előkészülőben levő szociális-védelmi törvény nem teszi lehetővé, hogy az eddigi szolgáltató, a Szociális Munkaközpont folytassa továbbra is ezt a tevékenységet, mivel a törvény elfogadása után csak értékelési-tervezési szolgáltatásokat nyújthat.

- A Szociális Munkaközpont adatai szerint jelenleg 64 fejlődési gondokkal küszködő igénylő van, akik a problémákat csak személyi kísérő, 16-an pedig személyi asszisztens segítségével oldják meg. Másként mondva, ezzel a lépéssel több mint 80 munkahelyet hozunk létre. Amikor ezt mondom, akkor a munkaszerződésre és az abból eredő jogokra gondolok, mert eddig ők nem rendelkeztek egészségbiztosítással és a járulékokat sem fizették utánuk, gyakorlatilag munkanélkülinek voltak tekinthetők, s lényegében senki sem gondoskodott törvényes és garantált jogaik megvalósításáról. Célunk, hogy legkésőbb két éven belül Szabadka a jó gyakorlatpéldájává váljon – emelte ki Jasmina Stevanović.

Szabadka Városa jelenleg nem rendelkezik egy engedéllyel rendelkező személyi kísérővel sem, a tanúsítvánnyal nem rendelkező kísérők pedig havonta alig 10.000 dinárt kaptak, tette hozzá, majd elmondta, hogy az önkormányzat a kísérők költségeiből 8.000 dinárt megtérített a Szociális Munkaközpontnak, majd 2018-ban az összeget 10.000 dinárra növelte, a fennmaradt részt pedig a szülők fizették.

- A személyi kísérő hidat képez a fejlődési rendellenességgel küszködő gyermek és a közössége közti kommunikációban. Vannak, akik a gyermeket csak elkísérik az iskolába, onnan pedig haza, megismertetve őket környezetükkel, mások velük együtt tartózkodnak az iskolában, vagy segítenek nekik a tájékozódásban... A személyi kísérő szolgáltatása azt jelenti, hogy a személyi kísérő elérhető legyen a fejlődési rendellenességgel, vagy fogyatékkal élő gyermek számára, akinek támogatásra van szüksége az alapvető, mindennapi létszükségletek kielégítésében, azzal a feltétellel, hogy a gyermek óvodai vagy iskolai oktatásban-nevelésben részesül. A személyi kísérő szolgáltatást a 2019/2020-as tanév végéig nyújtják, ami azt jelenti, hogy a gyermek megkapja ezt a szolgáltatást júliusban és augusztusban is, ha az iskolában pótvizsgára kényszerül. Napi legfeljebb nyolc órás a szolgáltatás a hét öt napján az igénylő becsült szükségleteitől függően - hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A személyi asszisztens szolgáltatás első-, vagy másodfokú támogatást igénylő, fogyatékkal élő nagykorúak számára elérhető, akiknek megemelt ápolási és gondozási segélyre van joguk, önállóan képesek döntéseket hozni, illetve be vannak kapcsolva a rendes, vagy egyénre szabott képzési programokba.  A személyi asszisztens szolgáltatása 12 hónapos, napi legfeljebb nyolc órára a hét üt napján az igénylő becsült szükségleteitől függően.

A szolgáltató köteles lesz tanúsítvánnyal rendelkező személyi kísérőt/személyi asszisztenst biztosítani minden gyermek, vagy nagykorú személy számára, ha pedig azok a személyek, akik eddig nyújtották a személyi kísérő/személyi asszisztens szolgáltatást és ezt szeretnék végezni a következő évben is, számukra lehetővé teszik a szolgáltató által szervezett képzésben való részvételt és a tanúsítvány megszerzését.

A Szociális Munkaközpont – a szülők kérelmei és az ágazatközi bizottság véleménye alapján, miszerint a gyermeknek szüksége van személyi kísérőre – határozatot hoz a szolgáltatásra való jogosultság elismeréséről, és beutalót bocsát ki a szolgáltatás igénybevételére, amelyet eljuttat a szolgáltatást végző szervezethez.

Ha felnőttről van szó, a kérvényt közvetlenül a Szociális Munkaközponthoz kell benyújtani, amely határozatot hoz a szolgáltatásra való jogosultság elismeréséről és beutalót bocsát ki a szolgáltatás igénybevételére, amelyet ugyancsak eljuttat a szolgáltatást végző szervezethez. Hátra vannak még a beszélgetések a szülőkkel, a személyi kísérőkkel és a Szociális Munkaközponttal, valamint természetesen a személyi kísérő/személyi asszisztens szolgáltatásainak ártámogatásáról szóló szabályzat kidolgozása is.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop