Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Ünnepség az egyesülés 101. évfordulója alkalmából

2019.11.25.

A Szerb Köztársaság Bože pravde himnuszával és a bunyevácok Podvikuje bunjevačka vila című ünnepi dalával vette kezdetét a díszülés a Városháza Dísztermében, amellyel a Bunyevác Nemzeti Tanács megünnepelte a négy nemzeti ünnep egyikét, a szerbek, bunyevácok és más szláv népek Nagy Népgyűlésének napját, amelyet Újvidéken tartottak 1918. november 25-én, valamint Bácska, Baranya és a Bánság Szerb Királysággal történő egyesülésének 101. évfordulóját.

13104_1.jpg

Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője a szerb Kormány, a szabadkai önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében üdvözölte a megjelenteket és gratulált a bunyevácoknak nemzeti ünnepük alkalmából.

- A Nagy Népgyűlés határozata azon az 1918. november 25-i napon és a több évszázados törekvés, hogy a szláv népek egyesülve, egy államban együtt éljenek, rendkívüli, történelmi jelentőségű, ami mindannyiunkat megőriz abban az identitásban, hogy kik vagyunk, mik vagyunk és milyenek vagyunk. Véleményem szerint mi együtt nyújtunk jó példát arra, hogyan lehet együtt élni, s épp a szabadkaiak példás együttélése ad okot arra, hogy derűlátóak legyünk a jövőt illetően – emelte ki Dragi Vučković.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanácselnöke, elmondta, hogy a máig ható történelmi jelentőségű naptól eltelt második évszázad kezdődött, amely a bunyevácok számára mindenképpen kedvező eredményeket hozott.

- Százegy év telt el az 1918. év óta, amikor a szabadkai Gimnáziumban az akkori diákok először tanulhatták anyanyelvként a bunyevác nyelvet és helyesírást. Száz évnek kellett eltelnie, hogy ismét megkapjuk a jogot, hogy a bunyevác nyelvet végre tanulhassák a gimnáziumokban. Ez tehát egy olyan kör, amely kitartásunkat bizonyítja, azt, hogy nem állunk el céljaink elérésétől – hangsúlyozta Suzana Kujundžić Ostojić.

A következő időszak terveiről szólva elmondta, hogy köztük van a bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetése Szabadkán, valamint a lektorátus megnyitása.

- Lehet, hogy ez túlságosan sok a következő évre, de semmiképp sem túl sok terv a következő három évre, ameddig a megbízatásunk tart – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Az egyesülés napját tavaly nyilvánították Vajdaság AT ünnepévé.

13104_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop