Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Koszorúzás az Akasztottak Balladája emlékműnél

2019.11.18.

Az Akasztottak Balladája emlékműnél megemlékezést és koszorúzást tartottak az 1941. november 18-i tragikus nap 78. évfordulója alkalmából, amikor a fasiszták az úgynevezett rögtönítélő bíróság által halálra ítéltek és felakasztottak 15 hazaszerető fiatal szabadkait, mert szembeszálltak a nácizmus és a fasizmus eszméivel. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség városi bizottsága nevében Ilija Đukanović, a Városi tanács tagja, Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai városi bizottságának elnöke, a szerb Kormány és az észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dradi Vučković körzetvezető helyezte el a kegyelet virágait.

   13080_1.jpg

Vučković körzetvezető a sajtó képviselőihez szólva kiemelte, hogy a Szerb Köztársaság és Szabadka Város ápolja az ártatlan áldozatok emlékét, akik – mint mondta – egyszerű dolgokat szerettek volna, vagyis normális életet élni.

- Ebben a normális életért folytatott harcukban valaki úgy gondolta, hogy ártatlan embereket nyilvánítson bűnösnek s hogy elvegye az életüket. Igyekszünk és mindig is igyekezni fogunk, hogy ne feledjük el, s az utánunk jövő generációkkal ismertessük áldozatuk és harcuk jelentőségét, mert ez az, amire emlékezni fogunk - hangsúlyozta Dragi Vučković.

Maksim Bakrač emlékeztetett az 1941. november 18-i tragikus eseményekre, amikor 15 forradalmárt, akik a szabadságért, az elnyomás ellen harcoltak, kiválasztottak a likvidálásra szántak névsoráról, majd ezen a helyen felakasztottak.

- Ajkukon a szabadság fénylett, s azért harcoltak és haltak meg, hogy Szabadka és a majdani generációk egy ilyen szép városban élhessenek. Mi, nem csak az egykori harcosok, hanem Szabadka polgárai is, ameddig csak élünk, nem feledjük ezeket a hazaszerető fiatalokat és dicső történelmünket. Van mire büszkék lennünk, mert az a nép, amelynek nincs múltja és amely azt nem tiszteli, annak nincs sem jelene, sem jövője – mondta Bakrač.

A Politechnikai Iskola tanulói hagyományosan szavalatokkal és az emlékművön elhelyezett 15 vörös rózsával emlékeztek a 15 áldozatra. Az emlékművet megkoszorúzta a Központ III. Helyi Közösség nyugdíjas bizottságának, a szabadkai Zsidó Hitközségnek, valamint a Szerbiai Kommunisták szabadkai szervezetének és a Tito Központnak a küldöttsége is.

Az Akasztottak Balladája emlékműnél tartott koszorúzást és megemlékezést követően Szabadka Város és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége a zsidó temetőben megemlékezést tartott és tisztelete jeléül megkoszorúzta a szabadkai zsidó áldozatok sírját.

13080_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop