Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Nedimović miniszter szerint az agrárban bevezetik az e-közigazgatást

2019.10.28.

Branislav Nedimović, a Szerb Köztársaság Kormányának mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma négy mezőgazdasági létesítményt látogattak meg városunk területén: a szabadkai Stipan Brajkov fejőstehén-farmját, a csantavéri Balassa Miklós fejőstehén- és hízómarha-farmját, az újzsedniki Ilija Ždrnja hízóborjú-farmját, valamint a nagyfényi Bojan Ivković hízósertés-farmját. Nedimović a mezőgazdászokkal az agrártámogatásokról beszélgetett, s bejelentette, hogy felgyorsítják a hivatali eljárásokat.

13011_2.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka az állami mezőgazdasági támogatások egyik legnagyobb kedvezményezettje, s hogy a mezőgazdasági termelőknek Szabadka város területéről tavaly csaknem nyolcmillió eurós támogatást fizettek ki, s hogy a 160.000 állami határozat közül közel 8.500 vonatkozik erre a városra. Nedimović miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ezek nem csupán számadatok, hanem annak mutatói, hogy itt az emberek tudnak dolgozni és kihasználni az állami támogatásokat. 

- A jószágtenyésztőknek tíz évre adtuk bérbe a földeket, emellett új intézkedéseket és készítettünk elő az állattartók számára a hízómarha-tenyésztés előmozdítására. Ezen a téren több intézkedés teszünk, decemberben megkezdjük a hazai traktorok, illetve a Szerbiában összeszerelt traktorok beszerzését. Tehát a korábbiak mellett 2020-ban még két-három intézkedéssel bővülnek a lehetőségek, azt követően pedig megkezdjük az új intézkedések kialakítását, hogy minél gyorsabbak és hatékonyabbak legyünk... Jelenleg fékez bennünket a közigazgatási eljárásról szóló törvény, az eljárás 100-120 napig tart. Ezt az időt kell lerövidítenünk, hogy az agráriumban is áttérjünk az e-közigazgatásra, s hogy az emberek így tájékozódhassanak kérelmük helyzetéről - mondta Nedimović.

A szőlőtermelőknek nyújtandó támogatásokról a miniszter elmondta, hogy két intézkedés-csomag áll majd a rendelkezésükre, a borászati berendezések közvetlen beszerzésére, az infrastruktúra kiépítésére a borászatokig, illetve az ültetvények telepítésére.

- Jelenleg mintegy 6.700 hektáron folyik szőlőtermesztés, ez nagyon kevés, legalább 20-25.000 hektárra lenne szükség. Szigorítanunk kell a vámszabályokat, hogy a nyersanyag ne érkezhessen külföldről, amit aztán szerb borként értékesítenének. Ez nagyon komoly munka – mondta Branislav Nedimović.

Laban polgármester kiemelte, hogy Szabadka város jövőre is folytatja a kereskedelmi bankok által nyújtott mezőgazdasági hitelek támogatását.

- Ez egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek szerepelnek a jövő évi költségvetésben is. Földműveseink az állam és a tartomány segítségével jelentős támogatásra számíthatnak, s reméljük, hogy ezeknek a támogatásoknak köszönhetően minél többan maradnak falun és foglalkoznak majd földműveléssel – mondta Bogdan Laban.

A minisztert és polgármestert ma vendégül látó házigazdák között volt Stipan Brajkov is, aki évek óta foglalkozik jószágtenyésztéssel.

- Évekig kértük, hogy tegyék lehetővé az állami földterületek tíz évre szóló bérlését. Ezt a követelést végre elfogadták, így most hosszabb távra tervezhetjük termelésünket a bérlet bizonytalansága nélkül.  A földte most rendezhetjük terveinknek megfelelőn, trágyázhatunk, herét vethetünk más lokációkon is. Hogy őszinte legyek, én időre, rendszeresen eleget teszek járulékfizetési kötelezettségeimnek. Ami a támogatásokat illeti, kicsit késnek, de jól van, nem lényeges, fontos kapni és nem adni – nyilatkozta Brajkov.

Branislav Nedimović miniszter és Bogdan Laban polgármester mellett a mezőgazdasági farmokat megtekintette Srđan Samardžić, a Városi Tanács tagja és Dragi Vučković, az Észak—bácskai Közigazgatási Körzet vezetője is.

13011_4.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop