Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka a fizika és rokontudományok oktatásáról szervezett nemzetközi konferencia házigazdája

2019.10.17.

Ma a Városháza Dísztermében megnyílt a II. Nemzetközi konferencia a fizika és a rokontudományok oktatásáról. Mintegy 150 hazai és külföldi általános és középiskolai tanító és tanár, fizika-szakos tanárnak készülő egyetemi hallgató, valamint 30 tudós és egyetemi tanár Szerbiából, Magyarországról, Lengyelországból, Olaszországból, Bulgáriából, Csehországból, Észak-Macedóniából, Szlovéniából, Horvátországból és Montenegróból. A konferencia október 19-ig tart a Fizikusok Szerbiai Egyesülete szervezi az IK Klett-tel, az MPNT-vel és Szabadka Várossal együtt, amely immár másodszor a házigazdája ennek a jelentős tanácskozásnak.

12995_1.jpg

A jelenlevőket és mindazokat, akik részvételükkel hozzájárulnak a fizika és rokontudományok oktatásáról szóló nemzetközi konferencia sikeréhez, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a városvezetés és a maga nevében Zagorka Panić városi menedzser köszöntötte.

Ez a rangos összejövetel, mint mondta, lehetővé teszi a határon átnyúló tapasztalatcserét, a projekpartnerséggel kapcsolatos megbeszéléseket, a probléma-felismerést és –megoldást, a munka és a tudás, illetve mindannak a népszerűsítését, ami nagy és jelentős eredmények eléréséhez vezet, hiszen ez teszi lehetővé számunkra a fennmaradást és az életminőség javítását.

- Fontos feladat a tudományt érthetővé tenni a fiatalok számára. A fizika és a rokontudományok tanulása során szerzett ismeretek lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy sikeresebben kommunikáljanak a korszerű technológiai társadalomban, hogy felismerjék és jobban megértsék a mindennapi élet természeti jelenségeit, hogy megértsék a nap- és a holdfogyatkozást, hogy meg tudják védeni magukat az áramütéstől és a villámcsapástól, hogy megbecsüljék a lemért tömeg pontosságát azért, hogy megszabaduljanak az előítéletektől és manipulációktól. Nikola Tesla azt írta: „Mi mind egyek vagyunk. Az embereket láthatatlan erők kötik össze. Az idő nem létezik...Számomra az elektromosság a minden...” mondta Zagorka Panić.

Prof. dr. Ivan Dojčinović, a Szerbiai Fizikusok Egyesületének elnöke megköszönte a házigazdának, Szabadka Városnak a fizika és rokontudományok oktatásáról szóló, sorrendben második nemzetközi konferencia szervezéséhez nyújtott segítséget, majd hangsúlyozta, hogy a fizikaoktatás, akárcsak a több általános- és középiskolai tantárgy oktatása a tudomány hatáskörébe kell, hogy tartozzon.

- Korszerű időket élünk. Az élet gyors, az újdonságok szemmel láthatóak, s nekünk, tetszik- nem tetszik – alkalmazkodnunk kell bizonyos dolgokhoz. A konferencia nemzetközi, s mi szeretnénk tapasztalatokat cserélni kollégáinkkal. A nálunk, a Kelet-Európában és a Balkánon zajló folyamatok általában nagyon hasonlóak. Ezek olyan általános irányzatok, amelyekhez helyesen állunk hozzá, de azt szeretném, ha nyíltan beszélnénk arról, mi a fizika, mi a természettudományok szerepe, s mit nyerünk a változásokkal, különösen ha ezek a változások azonosak vagy nagyon hasonlóak a térségben – hangsúlyozta egyebek mellett Ivan Dojčinović.

12995_3.jpg

A tervek szerint a konferencia programja felöleli a fizika időszerű területeit feldolgozó előadásokat, a fizikaoktatás különböző módszertani kérdéseit az általános és a középiskolában, valamint a felsőoktatásban, különböző szakmunkákat, amelyeket külön szekcióban ismertetnek, valamint könyvek és taneszközök kiállítását is.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop