Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékezés Szabadka felszabadulásának 75. évfordulójáról

2019.10.08.

A Városháza Dísztermében megtartott díszüléssel kezdetét vette az ünnepségsorozat október 10-e, Szabadka II. világháborús felszabadulásának a napja alkalmából. 

12973_1.jpg

A Szerb Köztársaság Kormánya, Bogdan Laban, szabadkai polgármester és a maga nevében Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője mondott beszédet. Emlékeztetett 1944. október 8-ára, azok hősiességére és áldozatára, akik, mint mondta, életükkel fizettek az utánuk jövő generációk gondtalan gyermekkoráért.

- A mai napon, 18 óra körül az I. Szabadkai partizánosztag harcosai azt a hírt kapták, hogy minden utat elfoglaltak, s hogy a Vörös Hadsereg előőrse a város közelébe ért. Ez erős ösztönzést és energiát adott a harcosoknak mindahhoz, ami a rá következő napokban Szabadkán történt – emlékeztetett rá Dragi Vučković.

Nem tudom, mondta, hogy lesz-e elég mód kifejezni ezért a hálánkat.

- Jovan Mikić és harcostársai hősiessége nem csak katonai akcióról szólt, hanem arról is, hogy hogyan viszonyulunk az élethez, mi az, amit szívből teszünk... Most egy másfajta küzdelem folyik, a történelem és a fasizmus revíziója, amely nem nyíltan történik, hanem kifinomult eszközökkel, s az identitásvesztést eredményezi. Szabadkának meg kell őriznie ezt az identitást, mert az a bizonyítéka annak, hogy együtt élhetünk, s hogy az élet a legszebb a különböző emberek közösségében – hangsúlyozta Dragi Vučković.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke üdvözölte a jelenlevőket,mindenekelőtt a még ma is élő egykori harcosokat, majd hangsúlyozta, hogy október 10-e a város történetének legfontosabb dátuma, amikor arra a napra emlékezünk, amikor a Jugoszláv Népfelszabadító hadsereg  és az I. Szabadkai Partizánosztag a Vörös hadsereggel együtt megtörte az ellenség ellenállását és Szabadkának, valamint polgárainak meghozta a régen várt szabadságot.

- Szabadkáról több mint 2.000 fiatal férfi és nő csatlakozott a VIII. Vajdasági Rohambrigádhoz. Ma azokra emlékezünk, azok emlékének adózunk, akik hősiesen harcoltak, s a nagy, súlyos csatákban életüket áldozták a szabadságért. Ők a hősök, az örök harcok és örök idők hősei, vitézei, akik csak egy dologról álmodoztak, a szabad hazáról, szülőházról, boldog családról, amely a nehéz időkben is fáradhatatlanul dolgozik és építi a jobb, erősebb hazát. A haza védelme a legmagasztosabb tett. Nincs nemesebb és magasztosabb szolgálat, mint a szülőföld, a haza, a nép védelme – mondta Maksim Bakrač.

Nekünk, utódoknak hálásnak kell lennünk a katonáknak, a tiszteknek és a harcosoknak minden felszabadító háborúban, azért, mert azokban a háborúkban a nép volt a hadsereg és a hadsereg volt a nép.

- Mi a hazafias érzésekből építkezünk, büszkén eleink dicső tetteire. Ők önzetlenül adományozták nekünk a szabadságot, s nincs jogunk elfeledni, hagyni feledésbe merülni ezt a ragyogó kincset – hangsúlyozta Maksim Bakrač.

Mile Tasić, a Szerb Művelődési Központ elnöke síkra szállt azért, hogy Szabadkán a fasizmus feletti győzelem és a felszabadulás napját örökké megünnepeljük, s hogy még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a hazafiasság érzésének fejlesztésére a fiatal korosztályok körében.

Jó, hogy a nagy évforduló alkalmából megjelent az I oni su maštali o slobodi című könyv, amely tartós nyomot hagy, a három költő, Mihajlo Kmezić, Geza Babijanović és Maksim Bakrač verseikben úgy szólnak hozzánk, ahogyan azt tették a fasizmus ellen harcolók a szabadságért küzdve – mondta Tasić.

Szabadka felszabadulásának napján, október 11-én 11.00 órakor megkoszorúzzák a fasizmus áldozatainak emlékművét. A sétaerdei pravoszláv temetőben az elesett vörös katonák emlékhelyét 12.00 órakor koszorúzzák meg. A kegyelet virágait a Szerb Köztársaság Kormányának és Szabadka Városnak a küldöttségei helyezik el.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop