Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Támogatások a romák helyzetének a javítására

2019.10.04.

Svetozar Aleksov, a Szerb Köztársaság munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi államtitkára, Ingve Engström, az EU szerbiai missziójának együttműködési osztályvezetője, valamint Đorđe Staničić, a Városok és Községek Állandó Konferenciájának főtitkára ma Belgrádban a Képviselők Klubjában jelen voltak azon az ünnepségen, amelyen 36 szerződést nyújtottak át az IPA 2016-os programjának EU-s támogatás a romák felzárkóztatásához elnevezésű programfejezetében támogatást elnyert városok és községek képviselőinek.

12966_1.jpg

Aleksov elmondta, hogy 40-60 ezer eurós támogatásokról van szó olyan projektekre, amelyek célja a roma népesség helyzetének a javítása az önkormányzatok területén a foglalkoztatással, a hátrányos megkülönböztetéssel, valamint a roma népesség egyenrangúságának a népszerűsítésével kapcsolatos nemzeti és helyi stratégiai intézkedések végrehajtása révén.

A szerbiai roma lakosság felzárkóztatása dinamikus és kihívásokkal teli folyamat – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a stratégiai kereteket ehhez a romák társadalmi felzárkóztatásáról szóló 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozó stratégia teremtette meg.

Szavai szerint a stratégiában megfogalmazott öt prioritást élvező terület közül kettő az illetékes minisztérium közvetlen hatáskörébe tartozik, emellett pedig van még egy, amely mindegyiket összeköti, az pedig a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés.

Ingve Engström hangsúlyozta, hogy a romák felzárkóztatása az EU programok egyik prioritása. Hangsúlyozta, hogy fontos az önkormányzatok ösztönzése képességeik erősítésére, hogy segítsenek a roma családoknak meglelni a fenntartható élet-modellt.

Gondoskodnunk kell arról, hogy a szülők munkát találjanak, a gyermekek pedig oktatásban részesüljenek - mondta Engström, hozzátéve, hogy a cél eléréséhez szükség van minden mérvadó, nemzeti szintű és helyi szereplőjének az együttes tevékenységére.

Đorđe Staničić kiemelte, hogy ez a program nem csupán a támogatásokról szól, hanem sokkal fontosabb tevékenységeket is felölel, amelyek a romák közösségi felzárkóztatási stratégiájának a megvalósításához szükségesek.

Dalibor Nakić, a Roma Kisebbség Nemzeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy a 36 városban és községben megvalósítandó projektek kiemelkedően fontosak a roma népesség számára, mivel azokra a területekre összpontosulnak, amelyekben fontos jelentős előrehaladást elérni, ezek pedig a foglalkoztatás és az antidiszkrimináció.

Rámutatott arra, hogy ezáltal a romák közösségi felzárkóztatása nemzeti stratégiájának a megvalósítása nemzeti szintről önkormányzati szintre kerül.

Az EU támogatása a romák felzárkóztatásához – az önkormányzatok képességeinek erősítése a romák felzárkóztatásához elnevezésű programot az Európai Unió szerbiai missziója finanszírozza, megvalósítója a Városok és Községek Állandó Konferenciája, a kedvezményezett pedig a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium.

A program célja segíteni, megerősíteni az önkormányzatokat a romák felzárkóztatása érdekében. A program általános célja a roma népesség szociális és gazdasági helyzetének a javítása az önkormányzatok területén, valamint a romák társadalmi felzárkóztatásáról szóló 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozó stratégia prioritást jelentő intézkedései végrehajtásának a támogatása.

A 2. elemhez tartozó támogatási keretből a 35 városban és községben, köztük Szabadkán is megvalósuló 36 projektre összesen 2 millió eurós támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek. A projektek megvalósítása 9-től 15 hónapig tart, a fő kedvezményezettek pedig a helyi önkormányzatok (a szerbiai városok és községek) a civil szervezetek kötelező partnerségével.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop