Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Legidősebb polgártársaink megünnepelték a napjukat

2019.10.01.

A legidősebb szabadkaiak ma a város központi terén Együtt az idősek védelméért 2019 jelmondat jegyében megünnepelték október 1-jét, az idősek világnapját. A rendezvényhez számos, az idősekről gondoskodó intézmény, egyesület és szervezet csatlakozott.

12959_1.jpg

Suzana Paunović, az Emberi és Kisebbség-jogi Iroda igazgatója kiemelte, hogy az állam jelentős eszközöket fordít a legidősebb polgárok anyagi támogatására, s hogy az idős kor nem egyenlő azzal, amiről a közhelyek és előítéletek szólnak.

- Ők nem csak beteg, mozgásképtelen, magatehetetlen személyek, hanem emberek, akik bekapcsolódnak közösségükbe, akik még mindig hozzá tudnak járulni annak életéhez, emberek, akiktől tanulhatunk, s ez olyan tőke, amelyre az államnak és a társadalomnak, mindenekelőtt pedig a fiataloknak számítaniuk kell – mondta Suzana Paunović.

Szabadka Város az idei költségvetésében 48,3 millió dinárt különített el a Gerontológiai Központ működésére, valamint a házi ápolásra és segítségnyújtásra, emlékeztetett Ilija Đukanović, a Városi tanács tagja, majd hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat támogat más, az idősekről gondoskodó intézményeket és szervezeteket.

- Támogatunk más egyesületeket és szervezeteket, amelyek az idősekről gondoskodnak, mint amilyen a Karitász, a Kolo srpskih sestara, a nyugdíjasok városi egyesülete, amely az egyik legnagyobb és legaktívabb, míg a 65 évesnél idősebbek és az alacsony nyugdíjakkal rendelkezők számára ingyenes tömegközlekedést biztosítunk. Nem feledkezhetünk meg idős polgártársaink tudásáról és tapasztalatáról sem, s igyekezni fogunk jövőre még több pénzt biztosítani minden tevékenységükre és támogatási formára – üzente Đukanović.

Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója elmondta, hogy legidősebb polgártársaink a Gerontológiai Központban egész évben különböző tevékenységeket folytatnak, számukra gyakran szerveznek ünnepségeket a jeles évfordulók, ünnepek alkalmából, tematikus esteket, jelmezbálokat, „ülő utazásokat” és más kreatív foglalkozásokat. Ez csak néhány formája annak a bemutatására, hogy az idős kor is lehet szép.

- Együtt. Ez a mai nap üzenete és köszönet az Emberi és Kisebbség-jogi Irodának, valamint a Karitásznak, hogy egész évben, az év 365 napján együtt gondoskodunk legidősebb polgártársainkról. Elhatároztuk, hogy ma együtt megmutatjuk, mit teszünk, milyen szolgáltatásokat nyújtunk, holnaptól pedig folytatjuk rendszeres tevékenységeinket és terveink megvalósítását – hangsúlyozta Ivanišević.

Szabadka Város területén 32.000 nyugdíjas él, Szabadka lakosságának átlag életkora pedig a legutóbbi felmérések szerint meghaladja a 42 évet.

12959_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop