Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkezdődött a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2019.09.22.

A megnyitóünnepséggel és a Kis herceg-életműdíjak átadásával ma a szabadkai Gyermekszínházban megkezdődött a 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, a világ egyik legnevesebb gyermekszínházi fesztiválja. A Kis herceg-életműdíjat Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író kapta a kultúra és a gyermekszínházi művészetek fejlődéséhez nyújtott kimagasló hozzájárulásáért. A fesztivált a szabadkai Szabadegyetem szervezésében több helyszínen rendezik meg szeptember 22-e és 27-e között.

12946_1.jpg

A közönséget és a külföldi vendégeket Szabadka Város nevében Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja köszöntötte, kiemelve, hogy a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál kimagasló művészeti eredményeinek és a korszerű gyermekszínjátszásra gyakorolt hatásának köszönhetően Szabadka Városát a színházművészeti és kulturális térképek középpontjába helyezi itthon és külföldön egyaránt.

- Az előadások rendkívüli színvonala, a kreatív játékon, a bábok mozdulatain keresztül elmesélt történetek, a hang, a zene, a díszletek, a jelmezek tovább gazdagítják a gyermekek határtalan képzeletét. A fesztivál minden kis lény számára új dimenziókat nyit, hogy az elmesélt mesék legszebb képeit vigyék magukkal – emelte ki Miroslava Babić, hozzátéve, hogy a szabadkai önkormányzat felismerte a bábszínházi és színművészeti fesztivál jelentőségét a gyermekek számára, s ezért minden szükséges támogatást megad a fesztivál számára.

- A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál 25 éves útja során a mi gyermekkorunkon is nyomot hagyott, feltárta előttünk az őszinte barátság, az igazság, a szeretet, a tisztelet, a munka értelmét és értékét – hangsúlyozta Babić.

Idén a Kis herceg-életműdíjat Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író kapta a kultúra és a gyermekszínházi művészetek fejlődéséhez nyújtott kimagasló hozzájárulásáért.

Branka Veselinović a díjat otthonában vette át, két nappal a 101. születésnapja után. Üdvözölte a világ minden tájáról érkezett résztvevőket, s elmnondta, hogy rendkívül boldog, amiért az UNICEF egykori nemzetközi nagyköveteként ilyen elismerésben részesült.

- Sokan nem élnek meg ilyen magas kort, s én egyike vagyok azon keveseknek, akik ebben a korban elégedetten, tisztességgel, becsülettel és nagy izgalommal vehetik át ezt az elismerést. Művészi és emberbaráti tevékenységemnek köszönhetően megérhettem, hogy ezzel a díjjal köszöntsenek 101. születésnapomon – mondta Branka Veselinović.

Zoran Đerić, a fesztivál szelektora elmondta, hogy Ranko Risojević személyével és munkásságával először a nagy matematikusokról szóló könyvön keresztül ismerkedett meg, amelyet épp az idei életműdíjas írt.

- Ranko egyike volt azoknak, akik engem, sok más kisfiúhoz és kislányhoz hasonlóan bevezetett a matematika érdekesebb, szórakoztatóbb világába. Hiszem, hogy az a játék, amely még akkor, irodalmi munkájában vette kezdetét, folytatódott mind a mai napig – mondta Đerić, emlékeztetve rá, hogy Risojević munkássága abból a szempontból is jelentős, hogy ő volt a hazai szerzők egyike, akik elsőként készítettek előadást a karácsony témájára. 

Ranko Risojević a közönségnek elszavalta Pjesnik /Költő/ című versét, és röviden mondott köszönetet: „Életem egyik legszebb napját szerezték számomra.”

A fesztivál versenyprogramját az újvidéki Ifjúsági Színház nyitotta meg Na vukovom tragu (A farkas nyomában) című előadásával a szabadkai Népszínház Jadran színpadán. Az előadást Jack London A vadon szava című regénye ihlette, a rendezője pedig Jakub Maksimov.

Hétfőn három előadás szerepel a versenyműsorban. A magyarországi Harlekin Bábszínház Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című előadása, az orosz Petruska Színház a Halász és a halacska meséje című előadást, a kínai Xi’an Művészeti Színház 24 nagymama című előadása lesz látható.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop