Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Látogatás a jasenovaci Emlékparkban

2019.09.07.

Szabadka Város küldöttsége ma a Szerb Köztársaság Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériumának és Jovan pakraci-szlavóniai episzkópának a meghívására ellátogatott a horvátországi, jasenovaci Emlékparkba.

12926_1.jpg

A szabadkai küldöttség, miután lerótta kegyeletét a jasenovaci áldozatok emléke előtt, a Keresztelő Szent János Születésének szentelt kolostor vendégházában megbeszélést folytatott Jovan pakraci-szlavóniai püspökkel.

Városunk képviselőit tájékoztatták a pakraci-szlavóni püspökség erőfeszítéseiről, amelyeket a Szlavóniában élő szerbek lelki életének a megújítása érdekében tesz. Abban a térségben a polgárháború és a Villám akció gonosztettei során 55 szerb szentélyt romboltak le, a jasenovaci kolostort, valamint a pakraci székesegyházat pedig megrongálták és megszentségtelenítették. 

Jovan püspök úr hangsúlyozta, hogy jelenleg a legtöbb erőfeszítést a jasenovaci kolostor felújítására fordítják, amely az újkori jasenovaci vértanúk egyházi megemlékezésének központi helyszíne, s ahova minden évben mind több és több zarándok, hivatalos küldöttség látogat el. A kolostor vendégháza nem rendelkezik elegendő kapacitással az érkezők megfelelő fogadásához, ami idén is nyilvánvalóvá vált.

A tervekben szerepel a kolostor melletti, a háborúban megsemmisített régi szerb iskola felújítása is, amelyben a jasenovaci megtorlások áldozatainak szentelt emlékkönyvtár működött.

A város képviselői kifejezték azon elszántságukat, hogy Szabadka anyagilag támogassa a felújításokat s hogy hozzájáruljon az emlékek ápolásához az oktatásban, a kolostori és az emlékparki látogatások szervezésével, valamint a horvátországi szerb kisebbséggel való kapcsolatok erősítéséhez.

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop