Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkezdődött a 6. hagyományőrző napok rendezvénysorozata

2019.09.03.

A Városháza Dísztermében gazdag művelődési műsorral vette kezdetét a szerb hagyományőrző napok rendezvénysorozata, amelyet immár 6. alkalommal rendeznek meg. Ezt a rendezvényt, amelyet városunkban az Összefogva a másságban jelmondat jegyében rendeznek meg szeptember 8-ig, ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

12918_1.jpg

- Elégedettséggel tölt el, hogy ma este önökkel lehetek a hagyományőrző napok megnyitóján. Ez a rendezvény elsősorban a szerb, de a vidékünkön élő más népek hagyományainak, kulturális hagyatékának és általánosságban a népművészeteknek a megőrzését szolgálja – mondta Laban polgármester.

A polgármester leszögezte, hogy a hagyományőrző napok olyan fesztivál, amely évről évre nagyon sikeresen valósítja meg alapkoncepcióját, vagyis hogy az emlékeket, a múltat és a szülőföld jellegzetességeit megmentse a feledéstől, hogy megőrizze a régi szülőföld kulturális identitását és hagyományait, majd kiemelte, hogy tény: ennek a kulturális-művészeti rendezvénynek a programja, humanitárius és sportjellege mellett mind gazdagabb, sokrétűbb és színvonalasabb.

- A szabadkai önkormányzat a jövőben is lehetőségeihez mérten támogatja a különböző vidékek hagyomány- és kultúra-megőrző rendezvényeit, annál is inkább, mivel a tolerancia megőrzése és ápolása, a másság elfogadása iránti nyitottság nagyon fontos egy Szabadkához hasonló többnemzetiségű közösség számára – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Borivoje Vukajlović, a szerb hagyományőrző egyesületek szövetségének elnöke elmondta, hogy a hagyományőrző napok a kultúra, a zene, a szórakozás, az amatőr előadók és a humanizmus fesztiváljává növi ki magát, hozzájárulva Szabadka és országunk népszerűsítéséhez.

- Szándékunk kitartani a szerb kultúra és hagyományok őrzőiként, s hogy hű őrzői maradjunk Szent Száva kultuszának és pravoszláv fogadalmunknak. Isten áldja rendezvényünket, s kívánom, hogy a hagyományőrző napok még sok éven át tartsanak – üzente Vukajlović.

Duško Ćutilo, a VAT területén élő menekült, elüldözött és szétköltöztetett személyeket segítő alap igazgatója többek között elmondta, hogy a tartomány területén 70 hagyományőrző egyesület működik, amelyek a szerb nép kultúráját, hagyományait és szokásait ápolják, s hogy az alap támogatást nyújt minden egyesületnek, amelyek népünk gazdag kulturális és történelmi hagyatékát ápolják és népszerűsítik.

A művelődési műsorban fellépett a szabadkai Mironosice kórus, amely a Bože pravde himnusszal nyitotta meg a ma esti programot, továbbá a nagybecskereki Sveti Serafim Sarovski kórus, Selena Pedić és Jovana Mirović, a topolyai Vuk Stefanović Karadžić SZME kér fiatal színésznője, valamint Milica Bakrač nikšići szerb írónő, akinek Borivoje Vukajlović átnyújtotta a szerb hagyományőrző egyesületek szövetségének díszoklevelét.

12918_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop