Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a 2019. évi Vid-napi Művésztelep kiállítása

2019.08.29.

A Városháza előcsarnokában ma este a városnapi ünnepségek keretében megnyílt a 2019. évi Vid-napi Művésztelep idején készült festmények kiállítása. A kiállítást a város nevében Jasmina Stevanović nyitotta meg, aki köszöntötte a gračanicai Művelődési Otthonból érkezett vendégeket, akik a városnap alkalmából Szabadkára hozták a tárlatot.

12906_1.jpg

- Köszöntöm azokat is, akik ma nem lehetnek városunkban, de gondolatban velünk vannak, mégpedig Živojin Rakočevićet, a gračanicai Művelődési Otthon igazgatóját, valamint az intézmény dolgozóit, akikkel ennyi év után nem csak munkatársak, hanem barátok is lettünk.  Kiváló együttműködést alakítottunk ki nem csak a kultúra, hanem az oktatás terén is. Minden évben szeptember elején vendégségbe jönnek a kosovói Morava-menti gyerekek, így észak és dél kiválóan funkcionál – mondta Jasmina Stevanović.

Egyúttal köszöntötte a gračanicai gyermekeket a Simonida Művelődési Egyesületből, akik a városnapi műsorok keretében lépnek fel a kisszínpadon.

- A Vid-napi Művésztelep olyan esemény, amellyel Gračanicán megkezdődnek a Vid-napi ünnepségek, s jelképesen idén a művésztelep kiállításával jelképesen megkezdődnek a városnapi ünnepségek.  Mint minden évben, a művészek a gračanicai kiállítással magukkal hozzák lelkük, vidékük, egük, életük egy részét, amely bizonyára nem könnyű, mégis teljes tüdővel és lélekkel élik meg azt – emelte ki Jasmina Stevanović.

Žarko Milenković a gračanicai Művelődési Otthon nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek megtekinteni a kiállítást, amelyet a 2019. Vid-napi Művésztelep alkotásaiból állítottak össze.

- Szeretém a gračanicai Művelődési Otthon igazgatója, Živojin Rakočević, a 2019. évi Vid-napi Művésztelep szerkesztőjének és szelektorának, Nebojša Jevtić és Maja Todić, valamint a magam nevében megköszönni azt a barátságot és figyelmet, amelyet minden évben városuk napján nekünk szentelnek az együvé tartozás tetteként - hangsúlyozta Žarko Milenković.

A jelenlevőket tájékoztatta a Művésztelep munkájáról, amelyet minden évben Vid-napja előtt, június 1-je és 7-e között rendeznek meg.

- A  Művésztelepen kiemelkedő szerbiai művészek alkotnak, idén pedig először volt bolgár vendégünk, Marieta Konova. A Művésztelep és a többi esemény megszervezésével a gračanicai Művelődési Otthon igyekszik vendégeit megismertetni a legfontosabb Kosovó és Metóhia-i helyekkel, történésekkel, kolostorokkal, ahol ezek az alkotások is készültek a Kosovó és Metóhia-i személyes élmények alapján. A Kosovó és Metóhia-i táj, többé vagy kevésbé absztrakt módon bemutatva szemlélteti a műemléki és vallási örökséget, az ornamentika létható ezeken az alkotásokon. A képek némelyike magával hozza a régi dél leheletét a szép északra – mondta Žarko Milenković.

A kiállított alkotások: Snežana Pešić Rančić - Sahrana lipljanskog episkopa, Saša Dobrić - Kosovka, Kristina Ristić - Bez naziva, Zvonko Pavličić - Povratak u budućnost, Suzana Stojadinović – 22. krug, povratak-lavirint, Marieta Konova - Gračanica, prvi pogled, Slaviša Mihajlović - Zgarište, Jelena Živković - Inspiracija és Lazar Šošević Sukobi 1.

A kiállítás 2019. augusztus 31-ig látható.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop