Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Boysen vállalat Szabadkán

2019.08.27.

A szabadkai Városi Képviselő-testület negyedik rendkívüli ülésén, amelyet a Városháza Dísztermében tartottak meg, szótöbbséggel (48 „mellette” és egy ellenszavazattal) Rendeletet hoztak a köztulajdonban levő építési telek térítésmentes elidegenítéséről a szabadkai Boysen Abgassysteme d.o.o. gazdasági társaság részére. Ezzel a rendelettel a Szabadka Város tulajdonában levő kiépítetlen építési területet, amely a kisbajmoki Ipari Övezetben található összesen 10 hektár 13 ár és 94 négyzetméteres területen, térítésmentesen idegenítik el a Boysen Abgassísteme d.o.o. részére egy közel 55 millió euró értékű beruházás megvalósítására, amely legkevesebb 507 munkás határozatlan idejű alkalmazását teszi lehetővé.

12896_1.jpg

Szabadka Város 2018. július 4-én Szándéknyilatkozatot írt alá a német Friedrich Boysen GmbH&Co. KG vállalattal, amelyben meghatározták a feltételeket egy szabadkai ipari létesítmény építéséről és 507 dolgozó alkalmazásáról, továbbá a városnak a beruházás megvalósításához nyújtandó támogatásáról.

A Boysen Management GmbH, a Friedrich Boysen GmbH&Co. KG leányvállalata megalapította a beruházót, amelyben 100 százalékos tulajdonnal rendelkezik a tervezett építkezés megvalósítása és a szabadkai ipari létesítmény működtetése érdekében.

A szabadkai Városi Képviselő-testület 2019. február 26-án Záróhatározatban fogadta el a 33924/14 helyrajzi számú kiépítetlen építési terület elidegenítésének indokoltságáról szóló tanulmányt. Ez lehetővé tette az Alsóváros K.k. található terület közvetlen megállapodás útján történő térítésmentes odaítélését a Boysen Abgassysteme d.o.o. vállalat részére.

A SzK állami támogatásokat ellenőrző bizottsága a város állami támogatásra vonatkozó bejelentése alapján (2019. július 12-én) Határozatot hozott, amellyel lehetővé tette az állami támogatás folyósítását az Alsóváros K.k. területén található, 33924/14 helyrajzi számú, a város köztulajdonát képező kiépítetlen építési terület térítésmentes elidegenítésével.

A szerb Kormány 2019. augusztus 22-én kelt Záróhatározatával előzetes jóváhagyást adott a Város köztulajdonában álló kiépítetlen építési terület térítésmentes elidegenítéséhez.

A közvetlen megállapodás lefolytatását követően a szabadkai Városi Képviselő-testület 2019. augusztus 27-én Határozatot hozott az Alsóváros K.k. területén található 33924/14 helyrajzi számú kiépítetlen építési terület elidegenítéséről közvetlen megállapodás útján a Boysen Abgassysteme d.o.o. társaság részére egy olyan beruházás megvalósításához, amely közel 55 millió eurós befektetést jelent, s legalább 507 dolgozó határozatlan idejű foglalkoztatását teszi lehetővé.

A telek piaci értéke a Szerb Köztársaság Pénzügyminisztériuma Adóhivatala szabadkai kirendeltségének becslése szerint 1.334,34 dinár/m2, vagyis összesen 135.294.069,96 dinár, illetve 135.294.069,96 euró a SZNB 2018. szeptember 4-i középárfolyama szerint.

A telek közművesített és csatlakozása van a közforgalmi úthoz.

A beruházó közvetlen megállapodás útján, térítésmentesen veszi birtokba a területet és azon a beruházási tervekkel összhangban a szerződés aláírásától számított két éven belül köteles megépíteni az új gyárépületet, valamint 2024. december 31-ig köteles az elidegenített terület minden két árnyi területéért legalább egy személyt foglalkoztatni, ami összesen 507 dolgozót jelent.

Szabadka Város polgármestere felhatalmazást kap a köztulajdonban levő építési terület térítésmentes elidegenítésére vonatkozó Szerződés aláírására. A rendelet Szabadka Város Hivatalos Lapjában történő megjelentetésének másnapján lép hatályba.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Díszteremben ülőkhöz szólva kiemelte, hogy városunkban az eddigi legnagyobb külföldi beruházásról van szó, amelynek értéke csaknem 60 millió euró, s hogy a német Boysen vállalat nagyon gyorsan megkezdi a kipufogó-rendszerek gyártására szolgáló mintegy 40.000 négyzetméteres gyárcsarnok építését.

– Mindenkinek örülnie az új munkahelyek megnyitásának. Biztos vagyok benne, hogy a német Boysen cég, amely épp Szabadkán építi új gyárcsarnokát, nagyobb kedvezményeket is kapott a térség városaiból is. Tehát nem csak Szerbia az az ország, amely támogatja a külföldi befektetőket, hanem teszik ezt az Európai Unió országaiban is, mint amilyen Románia, Bulgária és Horvátország. A Boysen épp Szabadkát választotta, noha országunkban kapta a legkisebb támogatást, a hozzáértő, jól képzett munkaerőnek, a kedvező földrajzi fekvésnek, valamint a naprakész önkormányzatnak köszönhetően, amely gyorsan és hatékonyan válaszolt minden követelésükre. Ez nagy nyereség Szabadka számára és minden polgártársunknak gratulálok ahhoz, hogy városunkban megkezdődik az eddigi legnagyobb külföldi beruházás – hangsúlyozta Laban polgármester.

12896_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop