Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a 18. Interetno Fesztivál

2019.08.23.

Gazdag folklórműsorral ma este Szabadkán, az improvizált Etnopolisban, megnyílt a 18. Interetno Fesztivál. A Fesztivál megnyitóünnepségén Jasmina Stevanović Szabadka Város, a polgármester és a maga nevében gratulált az Interetno Fesztivál 18. születésnapjára, amely idén nagykorúságát ünnepli, s a folklór-fesztiválok térképén, nagykorú résztvevőként jelentős helyet foglal el.

12891_1.jpg

Tizennyolc évvel ezelőtt, amikor a Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében az Interetno egynapos rendezvényként megkezdte történetét, emlékeztetett Jasmina Stevanović, maga a szervező sem gondolta, hogy mára ez egy többnapos összművészeti eseménnyé növi ki magát, amelyet az elmúlt években több mint 250 ezren tekintettek meg.

- A Fesztivál hosszú utat tett meg a Népkör kis udvarától, ahol 2002-ben csak egy délutánra szervezték meg a nagy Etnopolisig a város központjában – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A gazdag esti műsorok, ének és tánc mellett a kézműves mesterek és a lassan feledésbe merülő termékek gyártói a rendezvény ideje alatt bemutatják munkáikat, átadják tudásukat a fiatalabb korosztályok számára, akiknek a számítógépek korában újdonságnak hatnak a régiségek, mondta.

- Mivel megszokták, hogy szerb, magyar, horvát, bunyevác vagy más táncokat táncoljanak és nézzenek, a szabadkaiak ideális közönséget jelentenek az egész világból érkezett népművészeti együtteseknek, hiszen ők mindannyian a csárdás, a szerbiai čačaki körtánc, a legényes... valamilyen változatát táncolják emelte ki Jasmina Stevanović.

Mint aláhúzta, Szabadka az interkulturalitás legjobb példáját szolgáltatja, hiszen ezen a helyen sok nemzeti közösség tagjai élnek együtt és nincs is jobb hely annak népszerűsítésére, hogy a másság olyasmi, ami összeköt bennünket.

12891_2.jpg

- Ha minden itt élő nép, közösség a legjobb tulajdonságait építi be a városba, akkor nem kell aggódnunk a jövőnkért. Nem csak a művészetek, hanem az élet minden más területén sem – üzente Jasmina Stevanović.

Reméljük, tette hozzá, a dél-amerikai és Európa különböző részeiből érkezett vendégeink nem csak a város szépségeit és vendégszeretetét viszik magukkal emlékbe, hanem a gazdag kulturális hagyatékkal, a hagyományokkal, a toleranciával, az együvé-tartozással és a másság iránti nyitottsággal kapcsolatos ismereteiket is.

- Szabadka az elkövetkező napokban multikulturális, népművészeti, ifjúsági központ, a barátságok helyszíne, olyan hely, ahonnan országunkról, városunkról, rólunk pozitív kép száll a világba – mondta Jasmina Stevanović.

Dragan Đorđević, a CIOFF – a Folklór Fesztiválok Nemzetközi Szövetsége – szerbiai szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy az Interetno Fesztivál az egyik legnagyobb nemzetközi népművészeti fesztivál Szerbiában.

  12891_3.jpg

- Ettől az évtől kilenc szerbiai fesztivál tartozik a Külügyminisztérium országos UNESCO-s együttműködési osztályának a védnöksége alá, köztük az Interetno Fesztivál is. Biztos vagyok benne, hogy minden szabadkai és minden résztvevő kellemes emlékekkel távozik erről a fesztiválról – mondta Đorđević.

Augusztus 26-ig, az Interetno Fesztivál végéig a fő színpadon Bolívia, Kolumbia, Magyarország, Malajzia, Oroszország és Szerbia népi együttesei mutatkoznak be. Emellett a vajdasági magyar gyermek népi együttesek450 tagja vesz részt a tartományi szemlén.

A kísérő rendezvényeket az Etnopolisban, illetve a Gasztro faluban és a Bor utcában rendezik meg, ahol a régi kézműves mesterségek mutatkoznak be mintegy 100 kiállítóval, borásszal, ételkülönlegességekkel, míg a gyermekek az Aranykapu Játszóház várja. A zenés műsorok egy részét a fesztivál székhelyéül szolgáló Népkör Magyar Művelődési Központban tartják.

12891_4.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop