Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a Dužijanca napját

2019.08.15.

A városközpontban tartott díszfelvonulás és Blaško Rajić emlékszobrának a megkoszorúzása után, illetve miután Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének átadták az idei búzából készült kenyeret, ma megkezdődött a Dužijanca napjának, a bunyevácok nemzeti ünnepének központi rendezvénye. Az új búzából sült kenyeret Dunja Mačković és Vladimir Vuković aratópár adta át a Nemzeti Tanács elnökének. A bunyevác nemzeti kisebbség először ünnepelte meg nemzeti ünnepét a Szabadság téren.

12873_1.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić köszönetet mondott a városnak, a tartományi titkárságoknak és a Köztársaságnak a nemzeti ünnep megszervezéséhez nyújtott segítségért, majd emlékeztetett rá, hogy erre a vidékre a bunyevácok hozták a Dužijancát.

Tavaly csak egy dologgal voltunk szegényebbek. Bunyevácok voltunk, akiknek van saját beszédjük. Idén már egységesített nyelvvel rendelkezünk. Szeretnénk mindent megtenni, amit csak tudunk, hogy a bunyevác Szabadkán hivatalos használatban legyen, hiszen a város első alapszabályát is bunyevác nyelven írták meg, hogy visszahozzuk arra a helyre, amelyet megérdemel – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Az önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében Zagorka Panić, a polgármester tanácsosa, városi menedzser gratulált a bunyevácoknak nemzeti ünnepük, a Dužijanca napja alkalmából, azt kívánva, hogy sokáig ünnepeljék létezésüket, sajátosságukat és erényeiket, amelyek tartósak és elengedhetetlenek ahhoz a közösséghez, amelyben élünk.

A kulturális hagyaték megőrzésével megteremtjük az identitás, a folytonosság és a sajátság érzetét. Hagyományaik ápolásával a bunyevácok évszázadokon keresztül megőrizték identitásukat, eltérőek lettek másoktól és felismerhetőek lettek mindenki más számára – mondta Zagorka Panić.

Emlékeztetett rá, hogy a bunyevácok minden időben megbízható és szilárd támaszt jelentettek.

- Gondoskodnunk kell arról, hogy az együvé tartozás, az identitás tisztelete és a másság megbecsülése maradjon jövőnk és haladásunk alapja – hangsúlyozta Zagorka Panić.

12873_2.jpg

A Dužijanca napja nem csupán a múlt és a jelen kapcsolata, hanem ablak a még jobb és haladóbb holnapra, bizonyíték, hogy a siker útjai mindig ott nyílnak meg, ahol nem lanyhul az akarat, mondta Zagorka Panić.

A szabadkai önkormányzat mindig az önök biztos partnere lesz, amelyben támogatásra lelnek nem csupán a Dužijanca napján, hanem minden más összejövetelük és eseményük alkalmából, amikor a különböző vidékek hagyományait és kultúráját örökítik át, mivel Szabadka épp arról ismert, hogy ápolja bennünket összehozó másságokat – tette hozzá Zagorka Panić.

Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár megköszönte annak a népszerűsítését, ami nem csupán hagyomány, hanem a modern Szerbia ismérve is.

- A hagyomány példa arra, hogy hogyan őrizzük meg emlékeinket őseinkről, ahogyan népszerűsítjük a szerénységet, a szorgalmat, az elkötelezettséget, a hitet, mindazt ami Szerbia jövője számára is szükséges – emelte ki Zoran Milošević.

12873_3.jpg  

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop