Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2019.08.11.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2019. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 109. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei aratópár, Pavle Horvacki és Snežana Skenderović nyújtotta át Bogdan Laban szabadkai polgármesternek az idei búzából készült kenyeret.

12870_1.jpg

Miután átvette a kenyeret és felmutatta az a négy égtáj felé, Laban polgármester elmondta, hogy a letűnt generációk, eleink örökségének ünneplésével – akik  a saját és a mi lényünkbe beleszőtték egyetemes értékeiket, elkötelezettségüket, szorgalmukat, szabadságukat és áldozatkészségüket – Szabadkának sikerült fejlődnie, fennmaradnia, erősödnie és egyetértésben, jószomszédi és testvéri szeretetben, összhangban élő 21 nép közös otthonává fejlődnie.

- Az osztatlan egyetértésnek köszönhetően Szabadka közösségként fejlődik, Belgrád és Újvidék mellett a legbefolyásosabb önkormányzattá válik. Természetesen ez a siker nem lenne lehetséges összefogásunk nélkül, amit felismert Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és a szerb Kormány is támogatva városunk gyorsabb fejlődését, minden polgárunk jobb életminőségét szolgáló összes projektünket – mondta Bogdan Laban.

Épp ezért a Dužijanca, mondta a polgármester, nem csak helyi, szabadkai ünnep, hanem gyöngyszem a mi Szerbiánk sokszínűségének  tökéletes búzakévéjében.

A polgármester mindenkinek megköszönte amiért csatlakoztak az ünnepséghez, majd kiemelte, hogy az együvé-tartozás erős, szilárd támasz és támpont, amely lehetővé teszi, hogy nyitott szívvel szálljunk szembe a modern világ hozta kihívásokkal.

A Szabadság téren egybegyűltekhez szólva Navracsics Tibor, az Európai Bizottság tagja, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős brüsszeli biztosa kiemelte, hogy a Dužijanca az ember és munkájának a dícsérete, de mindazoké is, akik a kultúrában, az oktatásban és társadalmi téren tevékenykednek, hozzájárulva ezáltal népük és városuk felemelkedéséhez.

- Mindaz, amit ma láttam és megéltem, a résztvevők és a nézők lelkesedése megerősítette meggyőződésemet, hogy ez a rendezvény megérdemli, hogy ne csak helyi vagy nemzeti szinten írjanak, beszéljenek róla, hanem tágabb, európai körökben is, amihez lehetőségeimhez mérten magam is igyekszem hozzájárulni – mondta Navracsics Tibor.

A program ünnepi része hagyományosan a reggeli áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget.

A leglátványosabb a díszmenet volt, amelyben az Avilai Szent Teréz székesegyháztól a Szabadság térig a szabadkaiak és a vendégek hagyományosan láthatták a Dužijanca zászlóvivő lovasát, a határőrök díszviseletében vonuló lovasokat, a szalmából készült nagy koronát és búzakalászt, a kis királynőket a jellegzetes dalokkal, a népviseletbe öltözött részaratókat a hagyományos munkaeszközökkel, a díszes fogatokat, a művelődési egyesületek tagjait és a tucatnyi aratópárt a környező településekről, amelyekben a Dužijanca keretében már megtartották a hasonló ünnepségeket.

A Dužijanca 2019. évi központi rendezvénye a Szabadság téren este a hagyományos népünnepéllyel ért véget.

12870_2.jpg

 

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop