Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Palicson megnyílt az Európai Filmek 26. Fesztiválja

2019.07.20.

A Lifka Sándor-díjak átadásával ma este a Szabadtéri Színpadon telt nézőtér előtt ünnepélyesen megnyílt az Európai Filmek 26. Fesztiválja. A díjakat Miljen Kreka Kljaković díszlettervező és Rajko Grlić rendező kapta. A hetedik művészeti ág világában, amely városunkba 26. alkalommal hozza el az európai filmek szellemét, Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte az alkotókat, a vendégeket és a közönséget.

12826_1.jpg

Kiemelte, hogy Szabadka város számára az európai filmek palicsi fesztiválja első rendű kulturális rendezvény.

- Az európai filmek fesztiváljának köszönhetően városunkban negyed évszázada találkoznak a hazai és európai filmesek nagyjai. A fesztivál minden évben mintegy 20-25.000 ezer nézőt vonz, több mint 200 hivatásos filmes érkezik és mintegy 100 újságíró kíséri figyelemmel a filmeket – emelte ki Horvát Tímea.

Mint mondta, a fesztivál a gazdag program és a nagyszámú film mellett a képzést is szolgálja, mert a fesztivál keretében fiatalok, a majdani filmkészítők is tanulnak.

- A Város idén is támogatta a Fesztivált, a fesztiválszervezők szavai szerint pedig, akik néhány éve ügyködnek a fesztiválon, a Köztársaság, a Tartomány és a Város támogatásának köszönhetően megteremtették a Fesztivál biztonságát és stabilitását, ami lehetővé teszi, hogy idejekorán kialakítsák a tartalmakat – mondta Horvát Tímea, hozzátéve, hogy a Város a jövőben is támogatja a Fesztivált, amely kétségkívül Szabadka védjegyévé vált.

A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium nevében Ivana Dedić, a miniszter modern alkotóművészetekért és a kreatív iparért felelős segédje mondott beszédet. Emlékeztetett rá, hogy milyen időkben jött létre a Fesztivál.

- A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium idén is örömmel támogatta a rendezvényt, amely a filmgyártás számára nehéz időkben, negyed százada jött létre. A palicsi fesztivál a rá következő két és fél évtizedben a filmes alkotók és alkotások találkozó helye volt. Ez alatt az idő alatt a szerb és az európai filmgyártás legjelentősebb képviselői mutatkoztak be, a közönség pedig a legújabb és legjelentősebb filmes alkotásokkal ismerkedhetett meg. Ez a siker – hangsúlyozta Ivana Dedić.

Ezt az az elismerés is bizonyítja, tette hozzá, amelyet két évvel ezelőtt kapott ez a fesztivál, amellyel besorolták Európa öt legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye közé.

Az európai filmek palicsi fesztiváljának idei, 26. kiadása a Szabadegyetem szervezésében július 26-ig tart.

A fesztivált hagyományosan több helyszínen rendezik meg, a palicsi Szabadtéri Színpad mellett a filmeket az Eurocinemában, az Abbáziában és a Lifka Moziban vetítik. A program egy részét bemutatják az újbelgrádi Fontana Moziban is. A fesztivál előműsorában és központi műsorában a közönség több mint 130 filmet láthat Európa minden részéből a 15 különböző kategóriában és műsorrészben.

A fesztiváli program ma este Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című drámájával kezdődött, amelyet versenyen kívül mutattak be.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop