Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szentkúton megtartották a Nikola Tesla-napokat

2019.07.13.

A likaiak Lika Egyesülete Szabadkáról egész napos kulturális, szórakoztató és sportműsorral, immár hatodik alkalommal rendezte meg Szentkúton a Nikola Tesla-napokat. A rendezvény keretében kőhajításban, horogvonásban, helyből ugrásban, a legkisebbek pedig tojásvivésben és zsákban ugrálásban vetélkedtek, a legjobbak pedig érmeket kaptak.

12822_1.jpg

Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja a Város és Bogdan Laban polgármester nevében mondott köszönetet a résztvevőknek és a szervezőknek, akik a rendezvénnyel immár hatodik alkalommal gazdagították Szabadka kulturális életét.

-Nikola Tesla a világ civilizációjának egyik legnagyobb tudósa, nemzetünkből fakadt, s ahogyan Ilija atya mondta az ima után, ő volt az, aki bevilágította a világot. Nehéz elképzelni, hogy milyen lenne a mai világ Nikola Tesla munkássága nélkül. Ő szülőföldjéről, Likából magával vitte azokat az értékeket és tulajdonságokat, amelyeket őseitől örökölt s amelyeket műveibe öntött – mondta Srđan Samardžić.

A rendezvény megszervezése kapcsán gratulált a szervezőknek a  lelkesedésükhöz és elkötelezettségükhöz, amellyel ápolják egy olyan ember emlékét, aki felbecsülhetetlen mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez.

A Lika Egyesület elnöke, Miloš Borjan kiemelte, hogy a rendezvény célja megmenteni a feledéstől Nikola Tesla személyét és munkásságát.

- A technika ma minden nap egyre jobban eltávolít bennünket egymástól, s szeretnénk a fiatalokban felkelteni az érdeklődést az innovációk iránt, hogy alkotómunkájuk során barátkozzanak, s hogy ezáltal többet tudjanak meg Nikola Tesláról és a tudományhoz való hozzájárulásáról – mondta Miloš Borjan.

Köszönetet mondott a belgrádi, újvidéki, zombori, óbecsei, čelarevói és szabadkai művelődési egyesületeknek, újítóknak, kézműveseknek, akik részvételükkel gazdagították a rendezvényt, valamint a Szerb Pravoszláv Egyháznak, a Szerb Katonaságnak és minden jelenlevőnek.

Idén a Nikola Tesla-napok július 5-én kezdődtek a Városháza Dísztermében, amikor a világhírű feltaláló tisztelői megismerkedhettek Dragana Škopelja Mijatović építész sokéves tudományos kutatómunkájával „Nikola Tesla körének geometriájáról (a kilenc számmal), amely a kulcsot jelenti a szent geometria és a régi egyiptomi rajzok és civilizáció aranymetszésének a megértéséhez”.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop