Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az aratóversenyt

2019.07.13.

Az aratóversenyt, a Dužijanca egyik leglátványosabb rendezvényét ma tartották meg Györgyénben, a Szent József a Munkás templom melletti mezőn. A nap kötélfonással és hagyományos arató-reggelivel kezdődött. A versenyre ezúttal Horvátországból, Magyarországról, Bosznia és Hercegovinából, valamint a környező vajdasági falvakból érkeztek résztvevők. A reggeli után Horvát Tímea alpolgármester haranggal jelezte, hogy a 28 aratópár, ahányan összesen beneveztek a versenyre, megkezdheti a munkát.

12819_1.jpg

Horvát Tímea kiemelte, hogy Szabadka Város örömmel támogatja ezt a rendezvényt, amely a hagyományápolást tűzte ki célul.

- Gyönyörű látni, hogy sok gyermek vesz részt nem csak Vajdaságból, hanem a környező országokból is, mert a cél a hagyományápolás, azok megőrzése és továbbadása a következő generációknak – mondta Horvát Tímea.

Gordan Bakota, Horvátország belgrádi nagykövete elmondta, hogy fantasztikus érzés volt szalmabáláról elfogyasztani a reggelit.

- Bizonyos értelemben visszalépünk a múltba. Az egész rendezvény egy fontos szimbólum, amelyet meg kell őriznünk, akárcsak az összes aratóünnepséget. Új, turisztikai töltettel is el kell látni, hogy nagyobb érdeklődést váltson ki a horvátországi turisták körében is – mondta Bakota.

Az aratóverseny szokásainak és hagyományainak ápolása lehetőséget ad arra, hogy visszatérjünk a múltba, ugyanakkor felébreszti a versenyszellemet is, mondta Marinko Piuković, a bunyevác horvátok Dužijanca egyesületének igazgatója.

- Ezzel az aratóversennyel megkíséreljük megóvni mindazt, ami az aratással, az aratóünnepséggel kapcsolatos, s hogy a fiataloknak, akik hitem szerint folytatják majd a hagyományokat, megmutassuk hogyan is történt mindez a múltban – mondta Marinko Piuković.

Monsignore dr. Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy ezen a rendezvényen nem a népviselet, a tamburások, a folklór a legfontosabb, habár mindenből van egy kevés, hanem a munka, a nehéz aratómunka a lényeg.

- Szeretnénk ezzel a rendezvénnyel, amely sorrendben az 51. kifejezni tiszteletünket ükapáink előtt, akik úgy, ahogyan azt ma mi bemutatjuk, annak idején megkeresték mindennapi kenyerüket saját maguk és a családjuk számára – hangsúlyozta Andrija Anišić.

Az aratók a hagyományoknak megfelelően már reggel hat órakor összegyűltek a mezőn, a kötélfonás és a fogaton érkező vendégek fogadását követően megtartották a részaratók szemléjét és elköltötték az aratóreggelit. A szalmaasztalokon szalonnát, kenyeret, vöröshagymát és aludttejet tálaltak.

A legjobb aratópárnak idén is Stipan Kujundžić és Ruža Juhas bizonyult.

A 2019. évi aratóversenyt a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

12819_2.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Winterfest 2019-2020 téli vásár (2019.12.05-2020.01.13.)