Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Menyílt Mórahalmon a Kolo

2019.07.08.

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program Sokszínű együttműködés (Colourful Cooperation) projektje keretében megépült Kolo Szerb Művelődési Központ ma megnyílt a magyarországi Mórahalmon. A Kolo SZMK-t Nikola Selaković, a szerb köztársasági elnök főtitkára, Vladan Vukosavljević, művelődési és tájékoztatási miniszter, Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, Goran Knežević, gazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője és Fekete Péter, a Művelődésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg. A megnyitóünnepségen jelen voltak a magyar és a szerb kormány tagjai, Szabadka és Nagybecskerek polgármestere, Bogdan Laban és Zoran Janjić, diplomáciai képviselők, egyházi és világi tisztségviselők, a Központ stratégiai partnerei.

12806_1.jpg

Szijjártó szavai szerint az esemény nem csak Szerbia és Magyarország számára jelentős, hanem európai jelentőségű is.

- Szerbia és Magyarország viszonya a kölcsönös megbecsülésen alapul, s épp emiatt a két ország kapcsolatai jobbak mint bármikor, a két ország politikusai pedig ma a legjelentősebb témákról őszintén tárgyalhatnak – mondta Szijjártó.

Hangsúlyozta, hogy „Szerbiának példaként kellene szolgálnia más országok számára, hogy hogyan kell gondoskodni a nemzeti kisebbségek jogairól és helyzetéről”.

- Amikor azt tapasztaljuk, hogy a Kárpát-térségben egyes országokban megvonják a kisebbségi jogokat, Szerbia egy olyan modellt épített ki, amelyet más országoknak követniük kellene. Magyarország politikája az, hogy minél erősebbek országunkban a nemzeti kisebbségek, Magyarország is annál erősebb. Támogatjuk, hogy a nemzeti közösségek anyanyelvükön beszéljenek, őrizzék kultúrájukat és szokásaikat, ápolják kapcsolataikat anyaországaikkal – mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, hogy Európa csak erős nemzetekkel lehet maga is erős.

- Szerbia a Balkánon első gazdasági partnerünk, reméljük, hogy mielőbb belép az EU-ba, mi pedig mindent megteszünk, hogy ez mielőbb megtörténjen – szögezte le Szijjártó.

Nikola Selaković, a szerb köztársasági elnök főtitkára kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia egy új, jó és színvonalas barátságot, partnerséget építenek.

- Az innenső oldalon Mórahalom, délről Palics – kapocs, láncszem, még erősebb kapcsolat a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország között, amelyek Vučić elnöknek és Orbán miniszterelnöknek köszönhetően kapcsolataik történelmi csúcsán állnak. Mindannyian, akik ma Magyarországon vagy Szerbiában élünk, abban a szerencsében van részünk, hogy a régi alapokra építünk, okulva a jóból és a rosszból . egy új, jó és színvonalas barátságot, partnerséget hozva létre – mondta Selaković.

Vladan Vukosavljević miniszter elmondta, hogy a szerb és a magyar nép évszázadok óta élnek ugyanabban a térségben, s hogy kulturális küldetése van mindenkinek, aki kultúrával foglalkozik.

- Hisszük, hogy az év végéig megnyílik Palicson a Magyar Művelődési Központ ugyanennek a projektnek a részeként, amelynek ugyanaz lesz a küldetése, mint a szerb művelődési központnak, amelyet ma nyitottunk meg Mórahalmon – mondta Vukosavljević.

A Kolo Szerb Művelődési Központ ünnepélyes megnyitását követően Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere átnyújtotta a Balkán Kulcsát Čedomir Janjićnak, Nagybecskerek polgármesterének.

A Kolo SZMK a határ mindkét oldala nemzeti, kisebbségi és nemzetközi kulturális életének sokszínűségét mutatja be. Előtérben a színházi, zenei és más művészeti ágak programjai szerepelnek.

12806_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop