Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az OPTI-BIKE projekt többszörösen jelentős Szabadka számára

2019.07.05.

A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése – OPTI-BIKE projekt keretében, melynek vezető kedvezményezettje Szabadka Város, partnerei pedig a magyarországi Tompa és Ásotthalom önkormányzata, ma konferenciát tartottak a Városháza Dísztermében. A projekt az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg a határszakasz forgalmának optimalizálása érdekében, mégpedig kerékpárutak tervezésével és építésével.

12803_1.jpg

A konferencia megnyitásakor Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy a projekt, amely révén a Szabadkához tartozó Kelebia és Királyhalom településeken 7,9 kilométernyi kerékpárút épül, többszörösen jelentős a város számára.

- A kerékpárutak építésével, amellett, hogy az említett helyi közösségek polgárai kevésbé használják a gépkocsikat és többet a kerékpárokat, könnyebben közlekedhetnek a településeken, fokozzuk a kerékpárosok biztonságát és csökkentjük minden járművezető számára a kockázatot – mondta Bogdan Laban.

Nagyon fontos a projekt környezeti hatása is, húzta alá, mert általa csökken a szennyeződés és óvjuk környezetünket is. A polgármester kiemelte a kerékpározás egészségre gyakorolt hatását is.

- Nagyon fontos vetülete a projektnek a határon átnyúló együttműködés barátainkkal a tompai és ásotthalmi önkormányzatokból. Mivel a projektből kerékpárutak épülnek a határ mindkét oldalán, az emberek könnyebben elérik úti céljukat Szabadkán, Tompán és Ásotthalmon  - mondta Bogdan Laban.

A kerékpárutak építése mellett az OPTI-BIKE projekt révén Szabadka Város további 22 kilométernyi kerékpárút terveit készítheti el.

- Ez jó alkalom arra, hogy tovább fektessünk be pénzt a városban a kerékpáros közlekedésbe – mondta Laban polgármester.

Újhelyi Ákos projektmenedzser elmondta, hogy a projekt teljes értéke mintegy 2,5 millió euró, amiből Szabadkára 810 ezer eurós keret jut.

- Kelebia településen 3 kilométer kerékpárút épül, 4,9 km pedig Királyhalmán, s ezzel hiszem, hogy fellendítjük a határ menti kerékpáros turizmust, ami a projekt célja is – mondta Újhelyi.

Pásztor Bálint, a Szerb Köztársaság Képviselőházának tagja a projekt jelentőségéről szólt a határon átnyúló együttműködés, az egészség megóvása és a környezetvédelem szempontjából.

- Talán ezzel hozzájárulhatunk a határátkelőkön a tumultus csökkentéséhez, mert az utasok a kerékpáros határátkelést választják majd – mondta Pásztor.

Kovács Elvira, a szerb Képviselőház képviselője, az Európai Integrációs Bizottság elnökhelyettese elmondta, hogy 2014 és 2019 között az IPA projektek révén Szabadkára több mint egymilliárd euró érkezett.

-A kutatások megmutatták, hogy Koppenhágában 375 kilométer kerékpárút van, s hogy nagyon egyértelműek a gazdasági mutatók, hogy mi lenne ha a kerékpárt nem csak sportüdülésre, hanem a munkahelyre való közlekedés eszközeként is használnák – mondta Kovács Elvira.

12803_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop