Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A jószágfarmok versenyképesebbek a piacon

2019.07.02.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Branislav Nedimović, mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdasági miniszter, valamint Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági, vízgazdasági és erdészeti titkára ellátogattak Saša Sineš békovai birtokára, elbeszélgettek a földművesekkel, meghallgatták szuggesztióikat, javaslataikat, észrevételeiket, amelyeket véleményük szerint be kellene építeni az agrárpolitikai intézkedésekbe.

12796_1.jpg

Saša Sineš, a házigazda, aki a farmján mintegy 2.300 sertést nevel, és 160 hold földet művel, kiemelte, hogy az itteni jószágtenyésztőknek sokat jelent az állami szántóföldek előbérleti joga, s hogy már most érezhető a javulás, de továbbra is gondot okoz nekik az árak ingadozása. 

Nedimović miniszter elmondta, hogy az állam a piac megnyitásán munkálkodik, ezáltal stabilizálva az árakat.

- Hiszem, hogy a piacnyitás Kínával nagyban hozzájárul az árak stabilizálásához. Már most hatalmas a kereslet a sertéshús iránt, s ha sikerül egy harmadát leszállítanunk, komoly üzletet köthetünk - mondta Nedimović.

Hangsúlyozta, hogy a jószágtenyésztésben a legfontosabb, hogy a jószágtartók saját földjeiken termelhessék meg farmjaiknak a takarmányt.

- Úgy döntöttünk, hogy a jövőben a jószágtenyésztőknek hosszú távra adjuk bérbe a földeket. Idén ez azokra vonatkozik, akik szarvasmarhát és juhokat tartanak, a jövő évtől pedig erre joga lesz a sertésalapnak is. A Mezőgazdasági Minisztériumnak az az ötlete, hogy a 40 évesnél fiatalabb mezőgazdasági termelők megkapják a föld előbérleti jogát a mezőgazdasági földekről szóló törvény módosításán keresztül.  Természetesen a három-négy hónapig tartó közvita után – hangsúlyozta Nedimović.

Néhány napon belül a Kormánynak meg kell hoznia a döntést, ahogyan Nedimović miniszter mondta, a gabona kilónkénti 20 dináros felvásárlási áráról szóló döntést.

Dr. Vuk Radojević szerint ez az állami szervek és a mezőgazdasági termelők együttműködésének igazi példája, amikor mezőgazdasági birtokokat keresnek fel, mint ezúttal Békován.

- Örülök, hogy meghallgathattuk a földműveseket is, akik néhány egymást követő évben használták fel a tartományi titkárság támogatását. Vajdaság AT agrárköltségvetése nagyobb, mint valaha. Ez alatt a három év alatt több mint 7,5 milliárd dinár közvetlen támogatást kaptak a mezőgazdasági birtokok, míg a jószágfarmoknak 230 millió dinárt folyósítottak. Rövid idő alatt sikerült a jószágfarmokat hatékonyabbá, gazdaságosabbá, végső soron pedig versenyképesebbé tennünk a piacon – mondta Vuk Radojević.

Hangsúlyozta, hogy a Tartománynak van elég pénze, s felszólította a vidék földműveseit, hogy kísérjék figyelemmel a pályázatokat s hogy vegyenek részt azokon.

Bogdan Laban polgármester megköszönte a Köztársaság és a Tartomány támogatását, s kiemelte, hogy a város jelentős eszközöket különít el költségvetéséből a mezőgazdasági termelők hiteltámogatására.

- A Köztársaság és a Tartomány támogatása nélkül biztosan nem tudtunk volna rendezni közel 100 kilométernyi dűlőutat, felszámolni sok illegális szemétlerakót és rendbe tenni a csatornahálózatot. Számunkra prioritás, hogy a jövőben városként támogassuk földműveseinket, mert Szabadka igenis mezőgazdasági vidék, s ebből él nagyon sok család. Mindent megteszünk azért, hogy falusi közösségeink a városiakhoz hasonló körülményekkel rendelkezzenek – emelte ki Bogdan Laban.

12796_2.jpg

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Média Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>