Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka és Zenta együttműködése az illegális létesítmények törvényesítésében

2019.06.26.

A Csak a jogilag rendezett köztulajdon a jó köztulajdon projekt nyitó konferenciáját tartották meg a Városháza Dísztermében a partnerönkormányzatok, Szabadka Város és Zenta község képviselői. A projektet az Exchange 5 program keretében az Európai Unió finanszírozásával az IPA 2014-es keretéből valósítja meg a szerb Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium a Városok és Községek Állandó Konferenciájának, mint implementációs partnernek az együttműködésben. A projekt 18 hónapig tart, teljes értéke pedig 240.095 euró.

12778_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a projekt kivételes jelentőségű a projektpartnerek, Szabadka és Zenta számára, mivel Szabadka és Zenta is aktívan munkálkodik az ingatlan-nyilvántartás naprakésszé tételén és a köztulajdon telekkönyveztetésén.

Hozzátette: úgyszintén elégedettek vagyunk, hogy csapatunk szorosan együttműködik a projektpartnerrel, Zenta községgel, s hogy a projekt tartama alatt, és természetesen a későbbiekben is a tervek szerint Szabadka város tudásával és tapasztalatával segít a vagyongazdálkodási kapacitások erősítésében.

- A projekt-tím fő feladata 98 létesítmény törvényesítése, ebből 50 Szabadkán, 48 pedig Zentán található, Szabadka Város és Zenta Község köztulajdonában. Ez a csoport irányítja a létesítmények feltérképezését, a földmérői munkálatok tanulmányát, a kataszteri-topográfiai tervek kidolgozását, a telekhatárok kitűzését, a létesítmények törlését, a létesítmények állapotfelméréséről szóló jelentések kidolgozását, a nyilvántartásba és üzleti könyvekbe történő bejegyzésüket, az adatok bevitelét a központi adatbázisba – mondta Bogdan Laban.

A törvényesített létesítmények köztulajdonként történő bejegyzése, hangsúlyozta Laban polgármester, lehetővé teszi a megfelelő vagyonkezelést, a különböző külső forrásokra történő pályázást, valamint minden mást, ami a köztulajdonnal történő teljes rendelkezést illeti.

Slavica Savičić, a Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy a köztulajdonról szóló törvény módosítása és kiegészítése kísérlet arra, hogy könnyebb legyen a köztulajdon bejegyeztetése, azért, hogy az önkormányzatok működőképes tulajdonnal rendelkezzenek, mert csak a köztulajdon bejegyeztetését követően fejleszthetők ki a projektek és valósíthatók meg az önkormányzatoknak a rendelkezésükre álló tulajdonnal kapcsolatos elképzelései.

Zagorka Panić projektmenedzser, városi menedzser, a polgármester gazdasági fejlődésért és nemzetközi együttműködésért felelős tanácsosa elmondta, hogy Szabadka város vezető kedvezményezettként, a projekt koordinátoraként elkészíti a földmérői és műszaki tervdokumentációt az 50 köztulajdonban levő létesítményre, törvényesíti az építményeket és teljes egészében telekkönyvezteti Szabadka Város tulajdonaként.

- A projekt célja, hogy a törvényesített létesítményeket, amelyek jelentősek a szabadkai, illetve a zentai önkormányzat számára, fel lehessen újítani, szanálni, átépíteni, s hogy a kidogozásra kerülő műszaki tervdokumentációval pályázhassunk a tartományi, köztársasági és európai alapoknál – emelte ki Zagorka Panić.

Varga Viktor, a zentai Községi Tanács gazdaságért felelős tagja elmondta, hogy Zenta Község a projekt segítségével 20 köztulajdonban levő létesítményt törvényesít, 20 esetében rendezi a tulajdoni viszonyokat, nyolcat pedig törölni fog a nyilvántartásból.

-Zentán az önkormányzat mintegy 1.800 létesítménnyel rendelkezik. Többségüknél vannak kisebb-nagyobb problémák. Ezzel a programmal szeretnénk felmérni milyen is mintegy 660 létesítmény tényleges helyzete. Bebizonyosodott ugyanis, hogy nem egyeznek a telekkönyvi és a terepi adatok – mondta egyebek mellett Varga Viktor.

A Városháza Dísztermében egybegyűltekhez szólt Božidarka Golubović (Szabadka Város) és Víg Kornélia (Zenta Község) helyi projekt-koordinátora is.

A projekt megvalósítása 18 hónapig tart, befejezése pedig 2020. június 21-e. A projekt teljes értéke 240.095 euró, amelynek 75,53 százalékát, azaz 181.343,75 eurót térítésmentesen adományoz az Európai Unió, 24,47 százalékos a projektpartnerek önrésze, azaz 37.935 eurót biztosít Szabadka Város, 20.816 eurót pedig Zenta Község.

Az Exchange 5 adományozói program összesen 48 önkormányzatot ölel fel, ebből 18 koordinátori szerepet tölt be, 30 pedig projektpartnerként vesz részt a program megvalósításában. Minden eszközfelhasználási szerződést a Pénzügyminisztérium, illetve annak az Európai Unió eszközeiből finanszírozott program szerződési és finanszírozási szektora írja alá.

12778_2.jpg 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop