Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka a jó viszonyokat példázza

2019.06.15.

Szabadka azt példázza, hogy miként kell ápolni a nemzetek közötti viszonyokat, egy olyan hely, amelyben nem a különbségeket emelik ki, hanem ápolják a másságot, szögezték le azon a megbeszélésen, amelyet Bogda Laban, Szabadka polgármestere folytatott Milorad Pupovaccal, az Önálló Szerb Demokrata Párt (SDSS) elnökével, a Horvát Szábor képviselőjével, a Szerb Nemzeti Tanács (SNV) elnökével, valamint Tomislav Žigmanovval, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (VHDSZ) elnökével.

12752_1.jpg

- Szabadka büszkélkedhet azzal, hogy őrzi minden polgára identitását, vallásukra, nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül, s épp ez a sajátosság képezi az együvé tartozás és Szabadka előrehaladásának mozgatórugóját, azt az igényünket és szükségletünket, hogy egymást tisztelve haladjunk előre, fejlődjünk – mondta Bogdan Laban, majd kiemelte:  - A mi politikánk az elnök, Aleksandar Vučić politikája, aki a térség békéjéért és stabilitásáért küzd, síkra száll a légkör javításáért és Szerbia minden polgárának a jobb életfeltételeinek a megteremtéséért.

A Pupovaccal folytatott megbeszélésen, amelyen jelen volt a horvát nemzeti kisebbség képviselője, a polgármester tájékoztatta a vendégeket a már befejezett, vagy folyamatban levő szabadkai projektek egész soráról, hangsúlyozva, hogy elkötelezetten dolgoznak azoknak a projekteknek a megvalósításán, amelyek minden szabadkai életkörülményeit javítják az élet minden területén, az oktatástól, a kultúrától, a sporttól, a szociális és gyermekvédelemtől az új gyárak és új munkahelyek megnyitásáig.

Milorad Pupovac, a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy minden szerbiai város, különösen pedig a horvátországiak követhetnék Szabadka példáját. Rámutatott azokra az impresszív adatokra, amelyeket a házigazda ismertetett, s amelyek Szabadka rendkívül pozitív fejlődési irányairól tanúskodnak, s különösen fontos a szorosabb együttműködés a határon átnyúló együttműködési projekteken keresztül, amire mindkét fél törekszik.

 12752_2.jpg

-Az európai kilátások szempontjából nagyon fontos, hogy az ilyen látogatásokkal valami hasznosat tegyünk, mondta Pupovac, majd hozzátette, hogy a kisebbségek iránti jó viszonyulásával Szabadka és Szerbia igencsak támogatja a Horvátországban élő nemzettársakat.

- Szabadka mindig hátszelet jelent a barátság és az együttműködés politikája számára, emelte ki Laban, majd leszögezte: - Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy szégyenlősek legyünk, hanem bölcsek, s hogy ésszel győzzünk. Így fogunk a legjobban segíteni a Horvátországban és a térség más országaiban élő nemzettársainknak is.

A megbeszélést követően Laban polgármester és a horvátországi szerb közösség vezetői találkoztak a Horvátországból elmenekült szerbek képviselőivel, akikkel az őket foglalkoztató nyitott, mindenekelőtt vagyonjogi kérdésekről tárgyaltak.

A horvátországi szerbek vezetőjével és a szerbiai horvátok nemzeti közösségének a képviselőivel a találkozóra a szerbiai horvátok és a horvátországi szerbek válogatottjainak a labdarúgó mérkőzése előtt került sor, amelyet a szerb Kormány képviselőinek a jelenlétében játszottak le Tavankúton, jelképesen hozzájárulva a jószomszédi viszonyok előmozdításához. 

 12752_3.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop