Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 című kiállítás

2019.06.08.

Annak tiszteletére, hogy Dositej Obradović 250 évvel ezelőtt érkezett Plavnóba, Dalmácia legészakibb településére, Bosznia, Lika és Dalmácia hármashatárára, nem messze Knintől, ma a Szabadegyetem kiállítótermében alkalmi művelődési műsorral körítve Milorada S. Kuraica szerkesztésében megnyílt a Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 című kiállítás. A kiállítást ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

12702_1.jpg

Milorad Kuraica az egybegyűltekhez szólva elmondta, hogy Dositej Obradović népoktatói és irodalmi munkásságát 1761 áprilisában kezdte meg a szerb Dalmáciában, s hogy 250 évvel ezelőtt a nagy és halhatatlan „Dositej arany lábakkal lépett Plavno forró talajára”.

- Dositej Obradovićnak sokkal tartozik a szerb kultúra, Dalmáciában pedig a szerb nép külön hálával adózik neki. Épp emiatt, hogy megkíséreljük megakadályozni alakjának, munkásságának tartós elvesztését az ottani, dalmáciai szerb nép emlékezetéből, megalakult ez az egyesület és a kiállítás Dositej dalmáciai utazására emlékezve, különösen szülőfalumba, Plavnóba, amely ma sajnos majdnem teljesen elnéptelenedett – mondta Kuraica.

Megállapította, hogy Bogdan laban az első szabadkai polgármester, aki részt vesz a 2010-ben alakult Dalmácia Honi Egyesület valamely rendezvényén, Milorad Kuraica elmondta, hogy a kiállítás a Plavno-Dositej-Testvérek Háza projekt részét képezi, s hogy hiszi, 2020-ban, a Mennybemenetel (Spasovdan) napján Plavnóban megnyílik a rendezett Testvérek Háza, amelyben Dositej lakott, s hogy benne elhelyezik ennek a kiállításnak az állandó anyagát. 

A Milorad Kuraica által összeállított Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 kiállítás a nagy szerb népoktatóra emlékeztet bennünket, aki 1769 közepétől 1770 tavaszáig tartózkodott Plavnóban, Észak-Dalmáciában, ahol tanítóként oktatta a szerb gyermekeket, emelte ki Laban polgármester, hozzátéve, hogy a fényképek megörökítik Plavno részleteit, amelyek Dositej ottani tartózkodásáról és tanítói munkásságáról tanúskodnak, ami népfelvilágosítói munkájának fontos láncszemét alkotják.

- Dositej az egyházi tanokkal szemben az értelmet, az anyagi világot, a tudományt és a felvilágosultságot hirdette. Hitt az értelem és a tudomány erejében, számára a tudomány mindenek feletti volt, minden hagyomány és hiedelem feletti volt. Életútja a legjobban szemlélteti, hogy a tévhitek mit művelhetnek az emberrel, de azt is, hogy a jóakarat és az erőfeszítések hozzájárulnak ahhoz, hogy sok mindent megtanuljon és hogy népe szolgálatára váljon. Dositej gondolatai és munkássága a szerb nép felvilágosodása, az iskolaalapítások felé irányult, elve pedig az volt, hogy a tudománynak el kell jutnia a legeldugottabb szerb falvakba is. Akkori üzenetei:„Járva tanulj, a századokra nézz” és „Könyveket, testvéreim, könyveket, ne pedig harangokat és csöngettyűket”, ma is időszerűek – hangsúlyozta a kiállítást megnyitva Bogdan Laban.

Mindenkinek, aki támogatta a Plavno-Dositej-Testvérek Háza projektet, az ünnepség végén Milorad S. Kuraica köszönőleveleket nyújtott át. A Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 című kiállítás 2019. június 16-ig látogatható. A kiállítás szervezője a szabadkai Dalmácia Honi Egyesület.

 12702_2.jpg
Részletek a kiállítás megnyitójáról, valamint a Testvérek Háza Plavno faluban

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop