Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták a testnevelési és egészségnevelési kézikönyvet

2019.06.06.

Ma a Városháza Média Központjában bemutatták az általános és középiskolások testnevelésével és egészségnevelésével kapcsolatos kézikönyvet, amely – mint elhangzott – értékes olvasmány lesz nem csupán a tanulókkal foglalkozó pedagógusok, hanem a gyermekek és szüleik számára is.

  12670_1.jpg

Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja köszönetet mondott, amiért Szabadkát is a fontos projekt részévé választották, majd kiemelte, hogy a kézikönyv népszerűsítése jó alkalom a találkozóra, s hogy a szabadkai önkormányzat szeretné, ha a könyv tartalma mielőbb eljutna az általános és a középiskolákba.

Az újvidéki Sport- és Idegenforgalmi Kar alapítója, prof. dr. Zlatko Ahmetović elmondta, hogy Szabadka sportja révén került a projekt résztvevői közé.

- Mindannyian részesültünk testnevelésben, de sohasem tudtuk, hogy miért. Tudtuk, hogy mit kell tennünk, de azt nem, hogy miért. A tudás a tevékenység mozgatórugója, a tudás menthet meg bennünket. Fontos, hogy a gyermekek az integrálok, a történelem és a földrajz mellett valamit megtanuljanak a testükről is. Megkíséreltük elkészíteni azt, ami hiányzik. Egy olyan kiadványt, amely jó kézikönyv lesz, amelyhez nyúlhatunk a tevékenység kezdetén, de közben is. Ha megtanulnánk a leírtakat, biztos vagyok benne, hogy kevesebb lenne a betegség, hogy a gyermekek túlhaladnák a társadalmi beépületlenség, az elidegenedés problémáját - húzta alá Ahmetović.

Prof. dr. Dušan Perić, az újvidéki Sport- és Idegenforgalmi Kar dékánja, a kiadvány szerkesztője szerint a testnevelés nem csak az ügyességfejlesztésre, hanem a képzésre is irányul.

- Mindannyian egyetértünk abban, hogy fontos gyakorolni, s hogy fontos az egészséges táplálkozás. A testnevelés úgy van megszervezve, hogy a gyermekek egészségesen tornázzanak, s hogy megközelítsék az egészséges életmodellt. A statisztika azt mutatja, hogy a gyermekek 20 százaléka mozog rendszeresen, az elmélet szerint pedig az emberi egészséghez 90 perces fizikai aktivitás szükséges. A könyv megjelentetését az motiválta, hogy a gyermekeknek meg kell tanulniuk egyedül is sporttal foglalkozni. A könyv tudást szeretne felkínálni, képregény változatban, három elvhez ragaszkodva: munka, szeretet és szabadság – emelte ki prof. dr. Perić az első sport-tankönyvről szólva, amelyet az illetékes minisztérium jóváhagyott.

Radoslav Svirčev edzőként és tesnevelőtanárként, jelenleg pedig a szabadkai Diáksport és Testnevelőtanárok Egyesületének főtitkáraként jól ismeri a tankönyv által feldolgozott kérdéskört.

- Sajnálom, hogy amikor tanár voltam, nem voltak ilyen könyvek, mert sokkal könnyebb lett volna dolgoznom. A testnevelés és az egészségnevelés hatalmasat lépett a javulás útján, s remélem, hogy a jövőben rávehetjük a gyermekeket és a tanárokat, hogy még jobban dolgozzanak, hogy együttesen tegyük lehetővé minden gyermek számára, hogy sportoljon és versenyezzen az iskolájáért. Szép feladatunk van, hogy mindenkinek, aki Szabadka területén testnevelést ad elő, kiosztjuk ezeket a könyveket - mondta Svirčev.

A kézikönyv bemutatásán jelen volt Dejan Vuković, a szabadkai Sportszövetség főtitkára is.

12670_2.jpg

 

 

 

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop