Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

„Parkold le az autót, óvd a környezetet”

2019.06.06.

A Szerbiai Parkolók Egyesülete ma a Köztársaság téren performance-szal és promóciós anyagok osztásával mutatott rá a kerékpárok előnyére az autós közlekedés alternatívájaként, a Parking KKV pedig a SU Bike kerékpár-kölcsönző rendszert népszerűsítette, amelyet városunk az országban másodikként immár nyolc éve kínál a felhasználóknak. A rendezvényt, amelynek célja országunkban tudatosítani a közlekedés környezeti hatásait, valamint a környezetbarát közlekedés jelentőségét, a Parkold le az autót, óvd a környezetet kampány keretében rendezték meg a Szerbiai Parkolók Egyesületének a szervezésében, a Környezetvédelmi Minisztérium, a Szerb Gazdasági Kamara, valamint a szabadkai Parking KKV támogatásával.

12668_1.jpg

Radoslav Vukelić, a Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság titkára emlékeztetett rá, hogy a közparkolók igazgatásával Szabadka város területén a Parkin KKV-t bízták meg, s hogy a megfizettetés rendszerébe mintegy 2900 parkolóhelyet vontak be.

A nyitott és zárt parkolók mellett, tette hozzá, a Parking KKV hatáskörébe tartozik öt SU Bike állomás működtetése is, amelyek közül négy a városban található: a Szabadegyetemnél, a Sportcsarnoknál, a Prozivka Sportközpontnál, az Ócskapiacon, egy pedig Palicson, a Vigadó melletti parkolóban.

- Ezek az állomások összesen 38 kerékpárral vannak ellátva, a Parking KKV pedig idén egymillió dinár értékben tervezi ezeken a lokációkon a kerékpárok cseréjét, illetve pótlását – mondta Vukelić.

A város, tette hozzá, a múlt év végén a Pro Credit Bankkal együttműködve Szabadkán felszerelte az első elektromos autótöltőt.

- A jelenlegi városvezetés – a világban tapasztalható irányzatokkal és korszerűsítési szükségletekkel összhangban erre a beruházásra a polgároknak nyújtott új, magasabb szintű szolgáltatásként tekint. A 2018. évi adatok szerint a Szerb Köztársaságban 128 elektromos- és 204 hibrid autót jegyeztek be, ebből két elektromos és négy hibrid autó van szabadkaiak tulajdonában.

12668_2.jpg

Elmondta, hogy ezzel a partneri projekttel, a szükséges felszerelés és infrastruktúra biztosításával a többi környezetvédelmi tevékenység mellett nagyobb hatással kívánnak lenni az emberek környezettudatára.

- Az urbánus közösségekben a szennyezés, a zajszint és a közlekedési tumultus csökkentése rendkívül fontos a polgárok életminőségének a javítása és a környezet megóvása szempontjából. Szabadka város a maihoz hasonlóan a jövőben is támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket – üzente Radoslav Vukelić.

Radenko Vuković, a Szerbiai Parkolók Egyesülete igazgatóbizottságának elnöke szerint Szabadka város az akció népszerűsítésére kiváló helyszín, mert felismerhető az emberek alternatív közlekedéséről, a kerékpárokról és kerékpárutakról.

- Ezt a megmozdulást 2018-ban indítottuk útjára, a Környezetvédelmi Minisztériummal, a Szerb Gazdasági Kamarával és az önkormányzatokkal együttműködve. Szerettük volna ezt az együttműködést előmozdítani, s hogy Szerbia polgárai körében fokozzuk a tudatot a környezetvédelem fontosságáról. A parkolók igazgatásával foglalkozó szervezetek egyesületeként felismertük annak fontosságát, hogy fejleszteni kell az alternatív közlekedési formákat. Itt mindenekelőtt gondolunk a tömegközlekedésre, a gyaloglásra, a kerékpározásra és az elektromos gépkocsik használatára. Azért esett a választásunk Szabadkára, mert a jó gyakorlat legjobb példájával jár elöl amikor a kerékpár-kölcsönzési projekt megvalósításáról van szó – emelte ki Radenko Vuković.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop