Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Befejeződött az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége projekt

2019.06.04.

Kvízzel és a projektes műhelymunkák során készült gyermekrajzok kiállításával ma a Városháza Dísztermében befejeződött az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége projekt, amelyet együttesen valósított meg a szabadkai Városi Képviselő-testület, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV, valamint a szlovéniai, Rogaška Slatina-i Vízi Ügynökség. A projekt két és fél hónapig tartott, mintegy 350 előadó, tanuló, szülő, tanár és vízműves szakember vett részt a megvalósításában. A projekt ünnepélyes zárására, a fenntartható fejlődés európai hete alkalmából, június 5-e, a nemzetközi környezetvédelmi nap előestéjén került sor.

12661_1.jpg

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke elégedettségének adott hangot, amiért a fenntartható fejlődés európai hete alkalmából május 30-a és június 5-e között minden évben alkalmi rendezvényeket tartanak városunkban.

Emlékeztetett rá, hogy a fenntartható fejlődésről szóló 2030-as Agenda céljai 2016. január 1-jén léptek hatályba, miután azokat elfogadták az ENSZ 2015 szeptemberében megtartott csúcstalálkozóján, majd elmondta, hogy az elkövetkező 15 évben az aláíróktól elvárják, hogy minden erőforrásukat mozgósítva számolják fel a szegénységet, hogy harcoljanak az egyenlőtlenségek ellen, s hogy találjanak választ a klímaváltozásokra.

A fenntartható fejlődés céljainak megvalósításához szükséges szinergia elérésére irányuló legfontosabb tevékenység épp a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos partnerség erősítése. Az Aquarius projekt ennek a partnerségnek az egyik fontos példája, mert a gyermekek, tanáraik, szüleik és a sajtó közös tevékenységével – együttműködve a Városi Képviselő-testülettel és annak közvállalatával növeljük a víz, a Vízművek, a város és a szabadkai tavak jelentőségével kapcsolatos tudatot - hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Petar Doroslovački projektmenedzser, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV PR és informatikai szolgálatának vezetője elmondta, hogy a projekt három szakaszban valósult meg.

- Az első szakaszban a tanulók ellátogattak a Vízművek létesítményeibe a vízkivételi művektől a szennyvíztisztító berendezésig. Megismerkedtek ezeknek a folyamatoknak a műszaki felszerelésével és a technológiai folyamatokkal, s meggyőződtek róla, hogy ezek drága műszaki-technológiai rendszerek, amely sokféle képzett szakembert igényelnek. A második szakaszban kutatói és kreatív műhelyeket szerveztünk, amelyek során a tanulók kikérdezték szüleiket a víz iránti viszonyulásukról, annak jelentőségéről, valamint a Szabadka Város által megvalósított projektekről, amelyek a fontos erőforrást jelentő vizek védelmével kapcsolatosak. A mai, harmadik – záró – szakaszban az egy-egy tanulóból, szülőből és tanárból álló csapatok abban versenyeztek, hogy ki tud többet a vízről, a tavakról és a Vízművek rendszereiről – mondta Doroslovački.

Az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége elnevezésű ökológiai és edukatív projektet 2000 óta szervezzük azzal a céllal, hogy a lakosság, különösen pedig a fiatalok körében felelősségteljes viszonyulást alakítsunk ki a víz iránt. A projektet a Szabadka város területén működő általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói valósítják meg, de a megvalósításba tevékenyen bekapcsolódnak a tanulók szülei és tanárai is.

A projekt megvalósításában rélszt vevő iskolák, a palicsi Miroslav Antić ÁI és a szabadkai Október 10-e ÁI 30-30.000 dinár értékű utalványt kaptak tanfelszerelés vásárlására. Különdíjat kapott 11 tanár-mentor, a Miroslav Antić ÁI 19 és az Október 10-e ÁI 25 tanulója vásárlási utalványt kapott az egyik szabadkai könyvkereskedésben. Az utalványok 1.000 illetve 2.000 dinárt érnek.

12661_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop