Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Oktatási hírek

Nyilvános óra a kortárs erőszak témájára

2019.05.24.

A képviselők szerepe a kortárs erőszak megakadályozásában címmel nyilvános órát tartottak, amelyen elemezték a problémát kiváltó okokat, illetve, megvitatták, hogy a különböző szerbiai közösségekben miként javítható a fiatalok biztonsága. A nyilvános órát a Városháza Kék termében tartották meg.  Ezen részt vettek Szabadka Város, az iskolák, a rendőrség, a Szociális Munkaközpont, a kommunális rendőrség, a Vöröskereszt képviselői, valamint a Vegyészeti-technológiai Iskola tanulói.

12641_1.jpg

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja hangsúlyozta, hogy Szabadka Városnak kitűnő az együttműködése mindazokkal, akik a kortárs erőszak problémájával foglalkoznak.

Az iskolák fel vannak készítve arra, hogy reagáljanak, ha városunkban is megjelenik a kortárs erőszak, de egyelőre nincsenek nagy problémák. A tanulókkal folytatott beszélgetésből kitűnt, hogy ők és mi felnőttek – akik átestünk a képzésen – másként látjuk a kortárs erőszakot – mondta Nataša Aleksić.

A Közpolitikák Kutatóközpontja által megvalósuló projekt célja előmozdítani a helyi és a nemzeti hatalmi szintek, mindenekelőtt a helyi szintek és a képviselők együttműködését a kortárs erőszakra adandó válaszok kialakításában, illetve a felnőttek világába induló fiatalokban tudatosítani, hogy miként kapcsolódhatnak be az érdekeiket érintő kérdésekkel kapcsolatos döntések meghozatalába. 

Ezt a projektet három szerbiai önkormányzatban, Aranđelovácon, Zimonyban és Szabadkán valósítjuk meg. Ezekben a közösségekben kutatásokat végeztünk, s fontos megjegyezni, hogy eltér a tanulók és a helyi hatalom képviselőinek a véleménye a kortárs erőszakról – mondta Filip Stojanović, a Közpolitikák Kutatóközpontjának kutatója.

A helyi intézmények képviselői szerint, mint mondta, a kortárs erőszak jobban kifejezett az általános iskolások, mint a középiskolások körében, s hogy jobban jelen van a szóbeli és a cyber erőszak.  

A tanulók ezeknek a problémáknak a megoldását a pozitív iskolai légkörben, a szülők és a tanárok együttműködésében látják, míg a képviselőket nem tartják megoldási tényezőnek - mondta Stojanović. 

A kortárs erőszak megelőzési programjában a képzéssel az általános iskolák 1500 tanulóját ölelték fel az elsőtől a harmadik osztályig – mondta Predrag Milanović, a szabadkai Vöröskereszt volontőre.

A program célja népszerűsíteni az egészséges életmódot, hogy a fiatalokban felébresszék a hajlamot a másság elfogadására, reagáljanak a bántalmazás bármely formájára, hogy együtt érezzenek a szenvedőkkel, azokkal, akiknek bármilyen problémájuk van. Az erőszak megakadályozásához vezető utat mielőbb el kell kezdeni, ezért azt tervezzük, hogy a következő tanévben megkezdjük az együttműködést az iskoláskor előtti intézményekkel – közölte Milanović.

A nyilvános óra megrendezését támogatta az EBESZ és Szabadka Város.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop