Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Művelődési hírek

A természet és az ember – a Városi Múzeumban

2019.05.17.

Ma a Városi Múzeum felújított tetőterében megnyílt a Természettudományi Osztály A természet és az ember című állandó kiállítása. A kiállítást három évig készítették elő és több tematikus egységen keresztül mutatja be Észak-Bácska gazdag élővilágát, a sokszínűségre, szépségre és veszélyeztetettségre helyezve a hangsúlyt. A Városi Múzeum Természettudományi Osztálya állandó kiállításának megnyitójával egyidejűleg bemutatták az Észak-Bácska természeti értékei című kötetet is. A kiállítás és a kötet szerzői is Hulló István magiszter és dr. Lovász Kajdocsi Gabriella.

12618_1.jpg

Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődésért felelős tagja bevezetőjében kiemelte, hogy a kiállítás megismerteti velünk a bácskai lösz-fennsíkot, a szikes területek élővilágát, a vizes élőhelyeket, az agyagos medrű, sekély pusztatavakat, a térség legfontosabb vízfolyásait, a Körös, a Csikér és a Krivaja világát, feltárja előttünk, hogy miként került a homok a Kárpát-medencébe, milyen szerepet töltött be a Duna az észak-vajdasági homokpuszták kialakulásában.

- A Természettudományi Osztály Európán kívüli gyűjteménye mintegy 100 tárgyat tartalmaz, amelyeket vadásztrófeaként készítettek ki. Ezeket a 19. század végén és a 20. század elején gyűjtötték össze, egy részüket Bécsben, másik részüket Budapesten preparálták – mondta Miroslava Babić.

Az állandó kiállítás bemutatja Észak-Bácska gazdag élővilágát, annak sokszínűségét, szépségét, de veszélyeztetett részeit is, a posztglaciális /jégkorszak utáni/ változásokat, a ma élő flóra és fauna kialakulásának a folyamatát.

- A Természettudományi Osztály A természet és az ember című állandó kiállításának megnyitása, az Észak-Bácska természeti értékei című könyv kiadása az emberi környezettudat erősítését szolgálja – hangsúlyozta Miroslava Babić.

Hazánkban ritka az ilyen kiállítás, épp emiatt nő a múzeumunkban megnyílt kiállítás jelentősége, mondta Hulló István, a Városi Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy A természet és az ember című kiállítás, amelyet időről-időre megújítanak a Múzeum gyűjteményében levő tárgyakkal, a könyv pedig egyedülálló, mert magára a kiállításra és a múzeumi gyűjteményre alapozva készült.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја