Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Tudományos-szakmai értekezlet a terület és környezet tervszerű és jogi védelméről

2019.05.09.

A területtervezők szerbiai szervezete, a Belgrádi Egyetem Földrajzi Kara, valamint a szabadkai Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat szervezésében, az Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város és a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet együttműködésében ma nemzetközi részvétellel megkezdődött a 10. tudományos szakmai értekezlet a terület és környezet tervszerű és jogi védelméről, amelyet május 9-e és 11-e között rendeznek meg Szabadkán és Palicson.

12600_1.jpg

Dejan Filipović, a belgrádi Földrajzi Kar dékánja elmondta, hogy az értekezleten két szokásos téma szerepel: a terület-tervezéssel és –védelemmel foglalkozó intézmények, valamint a területtervezés és –védelem jogi szabályozása az első témakörként, a második pedig a terület- és városrendezési tervek kidolgozásának a tapasztalatai.

12600_2.jpg

- Emellett ezúttal a hangsúlyt a megújuló energiaforrásokra fektettük, külön tematikai egységként, míg a negyedik témakör a kulturális és természetes javak tervezésével kapcsolatos.   A tudományos-szakmai értekezletre hazánk minden részéből 120-an jelezték részvételi szándékukat, az értekezlet 500 oldalas kiadványában pedig 65 munka jelent meg nyomtatásban - emelte ki Filipović.

Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója a Városháza Dísztermében az értekezlet megnyitásakor elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja az ilyen jellegű szakmai összejöveteleket, amelyek többszörösen is hasznosak mind a területtervezők, mind pedig a többi szakma képviselői számára, akik a városrendezéssel és kiépítéssel foglalkoznak, s hogy bizonyosan a jól kidolgozott tervdokumentáció a gyorsabb és egyenletesebb gazdasági és társadalmi fejlődés előfeltétele.

12600_3.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka a térség azon kevés városainak egyike, amely a XVIII. század eleje óta a mai napig rendelkezik területtervezési dokumentációval, mivel a város határait először a XVIII. és a XIX. század fordulóján jelölték ki. Szabadka Város számára jelentős a területtervezés, ami nem csak a terület rendeltetésének a meghatározásában jut kifejezésre közigazgatási határainkon belül, hanem a városnak a tágabb környezet iránti viszonyulásában, továbbá az ország és a térség más régióival fennálló jó infrastrukturális összeköttetésében is, figyelembe véve Szabadka rendkívül kedvező földrajzi fekvését is.

- A tervkidolgozás és a közlekedési folyosók kiépítése jelentőségének legfrissebb példái, a Szabadkát elkerülő út, az úgynevezett Y-leágazás építése, a nagy sebességű vasút tervei, amelyek megvalósításával országunk és ezzel együtt városunk is jobban össze lenne kötve az Európai Unióval – hangsúlyozta Radivojević, aki a résztvevőknek és a szervezőknek eredményes munkát és kellemes itt-tartózkodást kívánt.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop