Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Tribünt tartottak Košare – a csata amely tart címmel

2019.04.22.

Ma este a Városháza zsúfolásig megtelt Dísztermében a Szerb Köztársaság Bože pravde himnuszával a Srbski pravoslavni pojci a cappella kórus előadásában vette kezdetét a Košare – a csata amely tart című tribün, amelyet azzal a céllal szerveztek, hogy minél jobban megérthessék a csata jelentőségét, amely az ellen a kísérlet ellen zajlott, hogy megszűnjön a határ Koszovó és Albánia között. Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a jelenlevőkhöz szólva kiemelte, hogy Košare a haza és az országhatár védelmét jelképezi, az újkori szerb történelem egyik legkegyetlenebb és legvéresebb csatája volt, amelyre a túlélők azt mondják, maga volt a földi pokol.

12577_1.jpg

Arra kérte a jelenlevőket, hogy nagy tapssal köszöntsék a tribün vendégeit és a csata minden résztvevőjét, akik életüket, családjuk sorsát helyezték a haza oltárára. A csatában 108-an vesztették életüket, sokan sebesültek meg, váltak rokkanttá. Laban polgármester a folytatásban elmondta, hogy kötelességünk megőrizni áldozatuk, önfeláldozásuk emlékét.

- Kötelességünk a résztvevő harcosoknak és az elesettek családjainak szervezett támogatást nyújtani az egészség- és szociális védelemben, életkörülményeik javításában – mondta Bogdan Laban.

Szabadka, mint mondta, nem felejtette el polgártársait – a košarei csata résztvevőit – Szűcs Józsefet, aki önként ment el védeni hazáját, amelyért április 16-án életét áldozta, és Dejan Perićet, aki túlélte Košaret, de sebesülése óta szíve mellett még ma is hordoz egy repeszt.

A košarei csata 1999. április 9-én kezdődött és június 14-én ért véget, amikor a Jugoszláv Katonaság a kumanovói megállapodást követően visszavonult Koszovó és Metóhia területéről – emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, Košaren a Jugoszláv Katonaság nem csupán az országhatárt védte, hanem közvetett módon meghatározta a háborús összetűzés kimenetelét is.  

- Ha az UÇK erői, amelyek Albánia területéről támadtak, áttörték volna a Jugoszláv Katonaság védelmét és elérték volna céljukat, egyesülni a metóhiai UÇK erőivel, kérdés, hogy milyen sors várt volna katonaságunkra és népünkre – mondta Laban.

12577_2.jpg

Košare hőseiről, emelte ki, nap mint nap beszélni kell.

- Nem feledhetjük el azokat a súlyos és tragikus pillanatokat, amelyekben fiatal legények, a 18-22 év közötti sorkatonák elöljáróikkal együtt védték a határt. Épp a bátorságuk, elkötelezettségük és áldozatvállalásuk, amelyet ezek a fiúk felmutattak akkor, kell, hogy motiváljanak bennünket – hangsúlyozta Laban.

18 év után, mondta, Szerbia kijavítja az igazságtalanságot; 18 évet vártunk az első emlékműre, az egyenlők között az elsőre, Cérna Tibor hősére.

- A košarei csata évfordulójára az idén először emlékezünk a szerbiai történelmi eseményekről való megemlékezések állami programjával összhangban. Az államfő bejelentette, hogy rendeletet hoznak az 1999-es Košarei Csata Emlékérem alapításáról. Ezt a kitüntetést odaítélik mind a 108 hősnek, aki életét áldozta a szerb Košareért, s hogy bizottságot alakítanak a központi emlékmű építésére a košarei hősök emlékének, de mindazok emlékének a megőrzésére, akik életüket áldozták Szerbia szabadságáért és függetlenségéért – mondta Bogdan Laban.

A košarei védelem parancsnoka, Ljubinko Đurković ezredes elmondta, hogy akkor a Prokletije ormain a hazát, a pravoszlávságot, az igazságszerető világrendet, a jót a rossztól védték.

12577_3.jpg

- Mi akkor nem csak határainkat védtük meg, hanem a lakosságot, a kulturális és történelmi hagyatékot is. A NATO tábornokai és ezredesei nyíltan mondogatják: „Ha áttörtük volna Košaret, ma Belgrádban kávéznánk – mondta  Đurković.

Katonaságunk felkészültsége, áldozatkészsége, mondta, a szerb történelem legmeggyőzőbb példájával szolgált.

- A košarei csatában a katonák, a hősök, az altisztek és a tisztek törölték életüket az élők sorából, hogy megvédjék a hazát – mondta Đurković.

Ma este a résztvevőkkel a súlyos harcok emlékeit megosztotta Aćim Šarović hős, aki azon a tragikus áprilison sorkatonaként Košaren töltötte rendes katonai szolgálatát.

- Ha szükség lenne rá, hazámért ismét vállalnám a košarei poklot – mondta Šarović.

A jelenlevőkhöz a szervezők nevében szólt Saša Vujić, a Szerb Házigazdák Egyesülete újvidéki városi bizottságának az elnöke is.  Megköszönte Bogdan Laban polgármesternek a tribün szervezéséhez nyújtott feltétlen támogatást, valamint azoknak, akik nagy számban eljöttek az estre.

12577_4.jpg

A Košare – a csata amely tart elnevezésű tribünt a Szerb Házigazdák Egyesületének újvidéki városi bizottsága szervezte, a társszervező pedig Szabadka Város volt.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop