Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Nők élnek falun is

2019.04.16.

A Nők élnek falun is elnevezésű projekt keretében ma este az új-zsedniki helyi közösségben tribünt tartottak a vidéken élő nők helyzetének a javítása érdekében. Ezt a kampányt jelképesen március 8-án kezdeményezték a Szerb Köztársaság Képviselőházának Otthonában a nők helyzetével kapcsolatos konferencián, a SZKNK elnök asszonyának, a Munka-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztériumnak, valamint a demográfiával és népesedéspolitikával foglalkozó tárca nélküli minisztériumnak a védnökségével.

  12565_1.jpg

A szabadkai önkormányzat nevében a jelen levő hölgyekhez Zagorka Panić, a polgármester gazdaságfejlesztésért és nemzetközi együttműködésért felelős helyettese szólt, kiemelve, hogy a nők nem szorulhatnak háttérbe, s hogy lehetővé kell tenni a számukra a gazdasági egyenjogúságot, az egészségügyi támogatást és a méltó életet.  Beszédében hangsúlyozta, hogy Szabadka Város a tribünt támogatva azt az óhaját juttatta kifejezésre, hogy részt vegyen ebben a kampányban, ezáltal is erősítve a nők láthatóságát falun.

- A falusi nők a társadalmi fejlődés fontos potenciálját jelentik. Fontos megmutatnunk a fiatal nőknek, hogy a falusi élet lehet szép, színvonalas, de ezt nem tehetjük számukra lehetővé a Szerb Köztársaság  Kormányának, a tartományi kormánynak, az önkormányzatoknak és a vidékfejlesztési programoknak a támogatása nélkül. Szükség van arra, hogy találkozzunk velük, hogy meghalljuk, mi az, amit együtt megoldhatunk – mondta Zagorka Panić.

Mint hangsúlyozta, a város részben az infrastruktúrába történő beruházásokkal, az egészségügyi és oktatási létesítmények, óvodák, sport- és rekreációs telepek építésével megkezdte az életminőség javítását a város falusi részeiben, hogy a különbségek kisebbek legyenek, s hogy minden polgár azonos életkörülmények között éljen.

- A város a költségvetésben eszközöket irányzott elő a vállalkozás, a foglalkoztatás ösztönzésére, amiben a falusi nők előnyt élveznek. Szabadka Város kérelmet nyújtott be a nehezen foglalkoztatható csoportokat munkába állító munkaadók támogatási programjának a társfinanszírozására, az önfoglalkoztatás és a közmunka-program finanszírozására. A költségvetésben szerepel keretösszeg a nemek szerinti támogatásra – mondta Zagorka Panić.

A beszélgetés során a falusi élettel kapcsolatos tapasztalataikról, a patriarchális közösség előítéleteiről, a falusi élet előnyeiről beszélt Suzana Nikolić, az új-zsedniki általános iskola igazgatónője, Slavica Bjelić tanítónő, Angelina Vilus, egy falusi gazdaság tulajdonosa, valamint Gospova Dakić nyugdíjas. A tribün során népszerűsítették az egészségvédelem fontos elemeinek egyikét jelentő szűrővizsgálatokat is, s ebből az alkalomból ingyenes vérnyomás-mérést és cukorszint-vizsgálatot tartottak.

Prof. dr. Ranko Raičević ezredes, a Neurológus Társaság elnöke az egészségükről való gondoskodásra szólította fel a nőket, emlékeztetve őket a nők daganatos megbetegedéseinek aggasztó szerbiai elhalálozási statisztikáira. A tribünön való részvételét arra használta fel, hogy felszólítsa az általa a népesség erősebb részének tartott nőket: a fiuk, férjük, apjuk vagy testvérük iránti gondoskodást bizonyító erejüket – amellyel a háttérbe szorulnak - a saját egészségük iránti gondoskodásra és felelős viszonyulásra fordítsák, s hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

12565_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop