Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Palicsi-tavon megkezdődött a szelektív lehalászás

2019.03.29.

A Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megőrzése elnevezésű projekt egyik fő intézkedése keretében hétfőn, 2019. március 25-én a Palicsi-tavon megkezdődött a szelektív lehalászás, melynek során a túlságosan is elszaporodott idegenként bekerült halfajok lehalászását végzik. A lehalászás a Palicsi-tó IV. szektorát érinti.

12507_1.jpg

A lehalászási kampány rendszeres tevékenységénél ma jelen volt Molnár Ervin, a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megőrzése elnevezésű projekt irányítását végző egység vezetője, valamint Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója.

Noha az allochton halfajok szelektív lehalászása pénzügyileg kevésbé jelentős a többi beruházáshoz képest, hisszük, hogy az eredmények jelentősek lesznek, s hogy ezzel az intézkedéssel a projekt befejezését követően láthatóvá válik a tó vizének a minőségében megnyilvánuló különbség – mondta Molnár Ervin.

Dobó Márta elmondta, hogy a Palics-Ludas Közvállalatot a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megőrzése elnevezésű projektnek a biomanipulációs részébe kapcsolták be.

Az olyan halfajok, mint a süllő, a csuka, vagy a ponty, amelyek hasznosak a Palicsi-tó számára, visszajutnak a vízbe, míg az ezüstkárászhoz hasonló inváziós fajok lehalászásra kerülnek. Ezúttal 11 kosár telt meg, mindegyikben mintegy 35 kg hal volt. A tóból minden nap mintegy másfél tonna halat halásznak le. A statisztika szerint a Palicsi-tóban a halak 95 százaléka ezüstkárász, amely káros, mert nem teszik lehetővé más halfajok fejlődését és az algák miatt is. Reméljük, hogy a szelektív lehalászást követően elszaporodnak a Palicsi-tó szempontjából kívánatos és hasznos halfajok. Az elkövetkező időszakban a tóban halasítást is tervezünk – emelte ki Dobó Márta.

Mint mondta, a lehalászott ezüstkárászokat állatkerteknek adományozzák az állatok etetésére, a szelektív lehalászást megelőző vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a Palicsi-tó ezüstkárászai emberi fogyasztásra alkalmasak.

12507_2.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop