Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a víz világnapját

2019.03.22.

- Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 elnevezésű dokumentuma nem csupán a törvényhozásra és az előírásokra vonatkozik. A hangsúly az álláspontok, a kultúra és a tudat formálásán van. Épp emiatt Szabadka Városi Képviselő-testülete a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV-vel, valamint a Duna-menti Térség Vízi Ügynökségével együttműködve szervezi meg a kisgyermekek és az általános iskolások számára az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége elnevezésű projektet – mondta Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a Városháza Média Központjában tartottak március 22-e, a víz világnapja alkalmából.

12491_1.jpg

A projekt keretében a gyermekek számos kérdésre kapnak választ a vízzel kapcsolatban – miért fontos a víz, hogyan jut a felszínre és a csapokig, ki gondoskodik a víz- és csatornahálózatról, hova folyik az elhasznált víz, mondta Bunford Tivadar, hozzátéve, hogy a tudatformálás, a víz iránti felelős viszonyulás kialakítása szempontjából a legjelentősebb, hogy nyolc általános iskola tanulói korszerű és precíz módon mérik a napi vízfogyasztást és hasonlítják össze tapasztalataikat más szabadkai és Duna-menti térségi iskolák tanulóival.

- A már említett nyolc általános iskola mellett idén két általános iskola hatodikos tanulói,10. az Október 10-e és a palicsi Miroslav Antić ÁI diákjai látogatnak el a szabadkai Vízművekbe, hogy megismerjék, mennyire komoly feladat a víz kitermelése, feldolgozása és elosztása. Ezáltal formálódik a tudatuk a víz és az ésszerű vízfogyasztás jelentőségéről, a környezetvédelem fontosságáról a kutatói és kreatív műhelymunkák során. Végezetül, a fenntartható fejlődés európai hetében a legjobb munkákat a két iskola csapatainak a tudásvetélkedője keretében díjazzuk, amikor is a vízzel a Vízművekkel, Szabadkáról, a Palicsi- és a Ludasi tóról szerzett tudásukat mérik össze – mondta Bunford.

Bunford Tivadar kiemelte, hogy ezekben a tevékenységekben a 400 gyermek mellett részt vesznek tanáraik és szüleik is, majd hangsúlyozta, hogy megkezdődött egy számunkra fontos projekt megvalósítása, ez pedig a Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek a megőrzése.

A Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának és vizeinek a megőrzése elnevezésű projektigazgatásával foglalkozó egység vezetője, Molnár Ervin emlékeztetett rá, hogy 2017 novemberében írták alá a finanszírozási szerződést a német KfW bank, a szerb Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka város, a Palics-Ludas KV, valamint a Vízművek és Csatornázási KKV a 6,5 millió eurós adomány felhasználásáról.

A befektetések megoszlása, mint mondta, a következő arányban történik: 6,44% a városi víztisztítómű fejlesztésére; 40,43% Palics település csatornahálózatának a bővítésére; 26,37% az összekötő nyomócső kiépítésére; 23,83% a védősáv, a megfigyelőpontok és a gyalogos-kerékpáros utak kiépítésére; valamint 2,93% a biomanipulációra.

- A projekt megvalósítása hivatalosan 2018. szeptember 10-én kezdődött, amikor sor került a szakmai tanácsadó megbízására, aki időközben elkészítette a helyzetelemzést és összeállította az első jelentés tervezetét, amelynek az elfogadása továbbra is várat magára. Az egyes tervezett lépések további elemzéseket tettek szükségessé, amelyek elkészültével rendelkezésünkre áll a nyitójelentés végleges változata, míg a kivitelezésre készen álló intézkedések megkapták a bank és a minisztériumunk jóváhagyását, így azok megvalósítása meg is kezdődött - hangsúlyozta Molnár.

Mint mondta, a legnagyobb fennakadás a szabadkai szennyvíz-tisztítóval kapcsolatos elemzésnél keletkezett, ahol a KfW Bank független szakértőt küldött ki kiegészítő elemzések elvégzésére, hogy megállapíthassuk, miként tudjuk még inkább javítani a berendezés működését.

- Mivel a Palicsi-tó és a Ludasi tó is a víz legnagyobb részét a szennyvíztisztítón keresztül kapja, arra van szükség, hogy a tisztítómű minél jobb állapotban legyen, ezért – mivel eredetileg a berendezés működésének a javítására kevés pénzt irányoztak elő, elkezdtük keresni a kiegészítő pénzforrást, hogy a beruházás minél jobb eredményeket adjon – mondta Molnár.

Hozzátette, hogy a már megkezdett beruházási ütemek feltételezik a két tó körüli védősávok kiépítését, ami azt jelenti, hogy megkezdődött a Zöld övezet elnevezésű projekt kidolgozása, amely felöleli az invazív növények irtását és az őshonos fajták telepítését, amelyek kiküszöbölik a mezőgazdasági tevékenységek káros hatását, védve ezáltal a tavak vizét.

- A védősáv keretében megfigyelőösvényt hoznak létre, amelyek a tavakról gondoskodó Palics-Ludas KV használ, továbbá a nyilvánosság számára hozzáférhető megfigyelő állomások, a Palicsi-tó IV. szektora köré pedig gyalogos- és kerékpárutat terveznek. A projekt által biztosított eszközöket a teljes zöldövezet kiépítésére, valamint a kerékpárút első ütemének a kiépítésére fordítjuk, amely csatlakozik a meglevő infrastruktúrához a Palicsi-tó IV. szektorának turisztikai részében – emelte ki Molnár Ervin.

A mai sajtótájékoztatón Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója beszámolt annak a közbeszerzési eljárásnak a kiírásáról, amely Palics település csatornahálózatának a bővítésére és az összekötő szennyvíz-nyomócső kiépítésére irányul, Vinkó Tamás, a Palics-Ludas KV képviselője pedig arról számolt be, hogy az özönnövények eltávolítása a jövő héten kezdődik.

Az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége elnevezésű projekt jelentőségéről és tartalmáról a projekt készítője, Petar Doroslovački, továbbá Kis Đurić Melinda, az Október 10-e ÁI és Sörös Márta, a palicsi Miroslav Antić ÁI igazgatója beszélt.

12491_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop