Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A norvég Nordland megye küldöttsége Szabadkán

2019.03.19.

Nordland megye (Norvég Királyság) küldöttsége, élén Sonja Steennel, Norland megye Közgyűlésének elnökével ma vajdasági látogatása során Pásztor Istvánnal, a Vajdaság AT Képviselőházának elnökével, Damir Zobenicával, a VAT Képviselőházának alelnökével és munkatársaikkal együtt Szabadkára látogatott. A szabadkai önkormányzat és Bogdan Laban polgármester nevében a küldöttségeket a Városházán Horvát Tímea alpolgármester és Srđan Samrdžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja fogadta.

12483_1.jpg

Ezzel a látogatással, 2016 óta a harmadikkal, ismét kifejezésre juttatták Vajdaság AT-nak és a norvég megyének a barátság ápolását és a kapcsolatok fejlesztését, konkrét együttműködési tartalmakkal való kiteljesítését célzó közös szándékát.

Pásztor István emlékeztetett a közeli történelmi kapcsolatokra Nordlanddal, valamint arra, hogy 2017-ben emlékeztünk meg a véres utazás 75. évfordulójáról, amikor Norvégiába mintegy 4.500 hadifoglyot internáltak Nagykikindáról, Melencéről, Nišből, Prokupljéből és más településekről.

- Nem véletlenül vagyunk ma Szabadkán, mivel a város sok mindent tud felmutatni. Szabadka ebben az együttműködésben is keresheti és kell is, hogy keresse az esélyeit, különösen, ha figyelembe vesszük befektetési és turisztikai potenciáljait, amelyek akkor érik el teljes kapacitásukat, ha befejeződnek a Palicson megkezdett beruházások. Remélem, hogy felkeltjük vendégeink érdeklődését, s hogy mint mindig, kedvező benyomásokkal távoznak tőlünk – emelte ki Pásztor.

Srđan Samardžić kiemelte, hogy a norvég vendégekkel ismertették városunk beruházási és turisztikai potenciáljait, az új együttműködési lehetőségeket.

- Már kijelöltünk néhány együttműködési lehetőséget, s rajtunk áll, hogy a jövőben meg is valósítsuk azokat – mondta Samardžić.

Sonja Steen elmondta, hogy Vajdaság és Nordland régóta együttműködik az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) a munkájában való részvételen keresztül, valamint az önkormányzatok szintjén is. Hozzátette, hogy keresik az együttműködés fejlesztésének, konkretizálásának a lehetőségeit, s hogy a nordlandi Közgyűlés elnökeként azon lesz, hogy az önkormányzatok együttműködését magasabb szintre emeljék.

- Bodø város most nyújtja be pályázatát az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére 2025-re, s ebben Újvidék tapasztalatai nagy segítségünkre lesznek. Elindulunk a kisvállalatok és az IT szektor együttműködése irányában is, s szerintem Nordland és a Vajdaság között az együttműködés és a barátság úgy terjed, mint a körök a vízen – mondta Sonja Steen.

A Horvát Tímeával és Srđan Samardžićtyal folytatott megbeszélést követően a norvég vendégek megtekintették a szabadkai Zsinagóga felújított épületét, az egyik legszebb európai szakrális létesítményt, amely szecessziós stílusban épült.

A norvég vendégek ellátogattak a Palicsi-tóhoz is, majd megtekintették az épülőben levő wellness központ építőhelyét is.

12483_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop