Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták 50 potenciális vajdasági gyógyfürdői lokalitás fejlesztési tanulmányait

2019.03.15.

A Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság a Belgrádi Egyetem Bányászati-Földtani Karával és a belgrádi Építészeti, valamint az Orvostudományi Kar szakértői szerző-csapatával együttműködve Vajdaság AT Képviselőházának Nagytermében bemutatta a Vajdaság belneológiai potenciáljának fejlesztési tanulmányait. Kétévi munkával a tartomány területén ötven helyszínt határoztak meg és jelöltek ki, amelyeken a legkedvezőbbek a kilátások arra, hogy turisztikai, sportüdülői és gyógyászati funkciókat alakítsanak ki.

12472_1.jpg

A tanulmányokat a Titkárság dolgozta ki a Belgrádi Egyetem Bányászati és Földtani Karával együttműködve. Azok átfogó elemzést tartalmaznak a természetes gyógyászati tényezőkről, vagyis a föld alatti vizek mellett a gyógyiszapot, a földgázt és az éghajlatot is felölelték.  A kutatás tárgya és terjedelme szükségessé tette a különböző tudományágak szakértőinek a bevonását.

Ez a jövő korosztálynak szóló történelmi vállalkozás. A tanulmányoknak nem csupán a magán- és a közszféra összefogásával megvalósuló új beruházásokat kellene eredményezniük, hanem az éjszakázások, a látogatók számának, az újabb turistahullám fogyasztásának, a foglalkoztatásnak a növekedését és a kereskedelmi deficitnek a csökkentését is. A gyógyfürdői és gyógyászati turizmus terén a zöldmezős beruházási modellt választottuk. Az önkormányzatoktól függ, hogy milyen beruházási modellt választanak – mondta Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár, majd hozzátette, hogy épp a gyógyászati és a wellness turizmus a legnagyobb jövedelemnövelő tevékenység, egy befektetett dinárból hetet teremt.

Kiemelte, hogy a meglevő gyógyfürdők felújítása, újjáépítése és privatizálása nem teremthet rövid idő alatt új értékeket és nem vezethet a kitűzött célok eléréséhez, majd hozzátette, hogy jelenleg épül a redneki wellness és spa központ, valamint Szabadkán a termálvizes medence helyén az aqua park, továbbá hogy a célirányos látogatások száma igazolja, hogy a tanulmánnyal felölelt területeken megkezdődnek a beruházások.

A tanulmányokat és kidolgozásuk módját prof. dr. Dejan Milenić, a Belgrádi Egyetem Bányászati-Földtani Karának rendes tanára ismertette, hangsúlyozva, hogy a tanulmányok a kutatások részletes, második szakaszát képviselik, amelyek alapján kidolgozták a turisztikai termékek kialakításának alapjait mindenekelőtt a természetes gyógyászati erőforrásokba történő beruházások útján a turisztikai kínálat fenntartható és korszerű fejlesztése érdekében. Mint mondta, a kutatások célja a gyógyfürdői turizmus fejlesztése stratégiai dokumentumainak a kidolgozása volt, amelyek a természetes gyógyászati tényezőkön alapulnak.

Milenić elmondta, hogy három balneológiai körzetet határoztak meg a megfelelő alkörzetekkel együtt, valamint azokat a potenciális területeket, amelyek alkalmasak a természetes gyógyászati tényezők különböző szintű és célú kitermelésére. Gyakorlati jelentősége abban van, hogy meghatározza a természetes gyógyászati tényezők és a jelenlegi, illetve majdani felhasználók bonyolult viszonyát a további kutatások megtervezése és kivitelezése, továbbá a gyógyturizmus fejlesztési akcióterveinek a megvalósítása érdekében.

A kiválasztott vajdasági helyszíneken összesen hat kitermelési kategóriát határoztak meg, ezek a közkutak, gyógyiszap kitermelése, közfürdők, wellness és spa, sportüdülési központok, aqua parkok, szakkórházak és rehabilitációs központok. Világos kép alakul ki a gyógyfürdői potenciálokról, amelyek jobbára egyenletesen oszlanak meg, azaz mind a hét adminisztratív közigazgatási körzet területén vannak potenciális helyszínek a föld alatti vizek és iszap természetes gyógyászati tényezőként történő kitermelésére.

A szabadkai önkormányzat nevében az 50 vajdasági potenciális gyógyfürdői lokalitás fejlesztési tanulmányainak a bemutatásán Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja volt jelen.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop