Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az önkormányzat kapocs az oktatás és a gazdaság között

2019.02.13.

A duális képzés nem valamilyen különleges, új képzési modell. Ez a gazdasági rendszer és az oktatási rendszer igazi összefonódása. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok számára az elméleti és a gyakorlati tudás megszerzése folyamatának egyesítése érdekében lehetővé tesszük, hogy két helyen tanuljanak: a nagyon fontos elméleti tudást és az általános képzést megszerezzék az oktatási intézményekben, a cégekben pedig a gyakorlaton keresztül megszerezzék azokat a képességeket, amelyeket az iskolákban, egyetemeken nem szerezhetnek meg – jelentette ki  Gabrijela Grujić, az oktatási, tudományügyi és technológia-fejlesztési miniszter duális és vállalkozó-képzési tanácsosa a duális és vállalkozó-képzés nemzeti modelljének szabadkai bemutatásán.

12420_1.jpg

Leszögezte, hogy a mai esemény is azt mutatja, Szerbiában merre tart a duális és a vállalkozó-képzés, majd aláhúzta, hogy az önkormányzatnak fontos szerepe van a duális és vállalkozó-képzés nemzeti modelljében, mert, mint mondta, az önkormányzat a kapocs a gazdasággal.

A Szabadkán és a térségben gazdálkodó cégek társadalmilag felelős gazdálkodók, megnyitották kapuikat a fiatalok előtt, s lehetővé tették számukra a korszerű technológiai fejlődést kísérő tudás megszerzését.  A 33 jelenlegi képzési profil mellett fiataljaink idén 9 új profilt is választhatnak – mondta Gabrijela Grujić.

Szavai szerint rövidesen nyilvános vitára bocsátják a felsőfokú duális képzésről szóló törvényt, mert, mint mondta, a nemzeti modell szerint nagyon fontos azt a szakértelmet és tudás-színvonalat biztosítani minden Szerbiában tanuló fiatal számára, akár a középfokú szakképzésben, akár a felsőoktatásban vesznek részt.

12420_3.jpg

– A törvény nem csak azokra az egyetemekre vonatkozik, amelyek gyakorlatot szeretnének szerezni, s amelyek úgy vélik, hogy nagyon fontos a fiatalok bejutása a cégekbe, s természetesen hogy megoldjuk ezt a kérdést, hogy segítsük őket, hogy a cégekben megszerzett tudásukat és képességeiket ténylegesen értékeljék a törvény által előírt óraszámban, s hogy ezt a tudást kezdeti tudásukként értékeljék – mondta Gabrijela Grujić, hozzátéve, hogy a felsőfokú duális modellről szóló új törvény kulcsfontosságú témái az ezzel kapcsolatos szabályzatok, a tanulói cégek és a vállalkozói képességek fejlesztése. 

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat tudatában van a duális képzés jelentőségének, s hogy idejekorán felismerte annak előnyeit, s hogy ilyen értelemben teljes támogatást kell nyújtania az oktatási intézményeknek. Ezzel összhangban a középiskolák idei iratkozási terve is teljes egészében megfelel a gazdaság igényeinek.

Emlékeztetett rá, hogy a 2016/2017-es tanév óta, amióta Szerbiában megkezdődött a duális oktatás, ennek a modellnek a megvalósítása a szabadkai középiskolák közül megkezdődött a Bosa Milićević Közgazdasági Iskolában, a Politechnikai Iskolában, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában és a Vegyészeti-technológiai Iskolában. 

– Szabadka tehát a szerbiai duális képzés egyik úttörője. Szabadka város ugyancsak az önkormányzat zavartalan működése érdekében gondoskodik arról, hogy ösztönözze a tanulók iratkozását a hiányszakmákra, s ezért ösztöndíjjal ösztönzi a hároméves szakiskolák elsőseit, mégpedig 30 ösztöndíjat ítél oda azoknak a tanulóknak, akik a duális képzésben vesznek részt. Az iskolák a tanulók számára fizetik a munkahelyi biztosítást, Szabadka város pedig a gyakorlat helyére való utaztatásukat – mondta Laban polgármester.

12420_2.jpg

Elmondta, hogy nem csupán az anyagiakról van szó, hanem, arról is, hogy kijelöltük a hiányszakmákat és nagy jelentőséget tulajdonítunk nekik - hiszen a duális képzés célja nem az, hogy a tanulókat felkészítsük a külföldi munkára, hanem hogy javítsuk munkaerő-piaci versenyképességüket, hogy lehetővé tegyük számukra az itt-maradást. Lényeges, hogy a társadalomban megváltozzon a kézműves szakmák iránti viszonyulás, s hogy közösségként megbecsült, méltóságteljes hivatásnak tekintsük őket, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Bogdan Laban bejelentette, hogy a Boysen Kipufogógyár az elkövetkező öt évben 65 millió eurót fektet be a kisbajmoki Ipari Övezetben levő gyárába és mintegy 500 munkás alkalmaz, majd hangsúlyozta, hogy városunk gazdasága felemelkedőben van, s hogy állandóan nő a Szabad Övezetben és az Ipari Övezetben dolgozók száma.

Vannak kapacitásaink a duális képzés fejlesztéséhez, amelyből többszörös a haszon a cégek számára, amelyeknek szükségük van bizonyos káderekre és a fiataloknak is, akik tanulmányaik befejeztével konkrétabb kilátásokkal, gyorsabb elhelyezkedési lehetőségekkel tekintenek a jövőbe, valamint az önkormányzat számára is, mivel a számunkra szükséges kádereket képezik - állapította meg Laban polgármester.

A duális képzés és a vállalkozói készségfejlesztés nemzeti modelljéről szólt Milan Kovačević, tartományi titkárhelyettes is.

A Városháza Dísztermében megtartott összejövetelen, amelyet az Oktatási, Tudomány- és Technológia-fejlesztési Minisztérium szervezett, bemutatták a duális képzésről szóló törvénnyel előírt szabályzatokat, de szó volt a duális képzés karriervezetéséről és az ezzel kapcsolatos tanácskozásról is.

12420_4.jpg

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop